• A- A A+
  • 2015. gada 29. – 30. janvārī projekta “Kultūra un identitātes Latvijā: mantojums un mūsdienu prakse” dalībnieki piedalījās starptautiskajā zinātniskajā konferencē “XXV Zinātniskie lasījumi”

    Aktualizēts 06.09.2015 11:09

    13548-14963-n2015. gada 29.–30. janvārī Daugavpils Universitātes Humanitārajā fakultātē (DU HF) notika ikgadējā starptautiskā zinātniskā konference XXV Zinātniskie lasījumi – vērienīgākais fakultātes zinātniskais notikums, kas reprezentē svarīgākās DU pārstāvētās humanitāro zinātņu jomas. Ik gadu konferencē piedalās daudzi pasaulē atzīti autoritatīvi un jaunie pētnieki no Latvijas un ārvalstīm. Šogad Zinātniskajos lasījumos uzstājās 200 referenti no Baltkrievijas, Itālijas, Krievijas, Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Polijas, Ukrainas un Vācijas.

    Konferences norises dienas ir nemainīgas – katra gada janvāra pēdējā ceturtdiena un piektdiena, tāpēc tās organizētāji un dalībnieki to dēvē arī par Janvāra lasījumiem.

    XXV Zinātnisko lasījumu atklāšanā konferences dalībniekus uzrunāja fakultātes vadības un konferences Rīcības komitejas pārstāvji, Daugavpils viesiem un DU zinātniekiem produktīvu domu apmaiņu novēlēja Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Dukšinskis. XXV Zinātnisko lasījumu plenārsēdi atklāja HF dekāne profesore Maija Burima, norādot uz DU HF specifisko nišu Baltijas zinātniskajā telpā – salīdzināmajiem, sastatāmajiem un reģionālajiem pētījumiem valodniecībā, literatūrzinātnē un vēsturē, mutvārdu vēstures un dzīvesstāstu studijām, diasporas un perifērijas konceptu izpēti kultūrantropoloģiskajā diskursā.

    Plenārsēdē ar priekšlasījumu Eiropas Savienības valodu politika: stūrakmeņi, jaunākie sasniegumi, nākotnes perspektīvas uzstājās LZA korespondētājlocekle, Latvijas Universitātes profesore Ina Druviete. LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta vadošais pētnieks, akadēmiķis Viktors Hausmanis referēja par tēmu Mīlestība Raiņa drāmās. DU asociētā profesore Sandra Meškova klātesošos uzrunāja ar ziņojumu Teksta robežu šķērsošana: Anitas Liepas rakstīšana procesā.
    Plenārsēdē tika sumināts DU HF profesors, LZA korespondētājloceklis, Dr. habil. philol.Fjodors Fjodorovs – profesoram piešķirta LZA Raiņa balva par izcilu devumu salīdzināmās un cittautu literatūras izpētē. DU eksrektore, HF profesore Zaiga Ikere tika sveikta dzīves un darba jubilejā.

    Darba grupa Robeža un diaspora literatūrā un kultūrā notika ar Valsts pētījumu programmas Letonika projekta Kultūra un identitātes Latvijā: mantojums un mūsdienu prakse, ID Nr. 4.2 atbalstu. Tās ietvaros tika prezentēti pētījumi par robežas un diasporas, centra un perifērijas, robežošanās un hibridizācijas, robežu pārkāpšanas aspektiem literatūrā un kultūrā. Literatūrzinātniekiem pārliecinoši izdevās atklāt plašu un daudzveidīgu kultūrtelpu klasiskajā un mūsdienu literatūrā, publicistikā, latviešu, krievu un baltkrievu autoru tekstos. Referenti pievērsās latviešu literatūras un kultūras procesiem pasaules literatūras un kultūras kontekstā, akcentējot reģionālos aspektus, nacionālās un eiropeiskās identitātes mijiedarbību, mūsdienu Latvijas rakstniecības attīstību diasporā un mazākumtautību literatūras integrāciju Latvijas literatūras procesos.

    Diskusijas un lielu interesi raisīja referāti par Latvijas diasporu emigrācijā (Lielbritānijā, Austrālijā), holokausta atspoguļojumu latviešu trimdas literatūrā, baltkrievu un krievu rakstnieku Latvijas kultūrtelpas recepciju, reālas un mentālas robežas šķērsošanu latviešu literatūrā. Konsekventi un mērķtiecīgi diasporas un robežas konceptu pētījumi ir aktuāla laika prasība gan no ģeopolitikas viedokļa, gan no unikālā Latvijas vēsturiskā un kultūras mantojuma saglabāšanas perspektīvas.

    KONFERENCES PROGRAMMA

    Papildu informācija:
    Projekta vadītāja prof. Maija Burima
    Adrese: Vienības iela 13, 316.kab.
    Telefons: +371 65422611
    E-pasts: maija.burima@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!