• A- A A+
  • 2018. gada 1. decembris – 2019. gada 28. februāris

    Aktualizēts 28.02.2019 01:57

    Projekts „Pētniecības infrastruktūras attīstīšana viedās specializācijas jomās un institucionālās kapacitātes stiprināšana Daugavpils Universitātē”, vienošanās Nr. 1.1.1.4/17/I/008, tiek īstenots darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa „Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.4. pasākuma „P&A infrastruktūras attīstīšana viedās specializācijas jomās un zinātnisko institūciju institucionālās kapacitātes stiprināšana” ietvaros

    2018.gada 1.decembris– 2019.gada 28.februāris

    Daugavpils Universitātes pētniecības programmu „Matemātika, fizika, nanomateriāli, materiālu inženierzinātnes” īstenošanai tika uzsākts darbs ar iegādātajiem Fotoluminiscences un Ramana spektrofotometru un augstas izšķirtspējas elektronmikroskopu. Iegādātais Fotoluminiscences un Ramana spektrofotometrs tiek izmantots funkcionālu nanostrukturētu materiālu pētniecībā, ar šīs iekārtas palīdzību var noteikt gan sintezēto pusvadītāju nanostruktūru īpašības, gan citu visdažādāko vielu klātbūtni paraugā un to īpašības. Ierīce dod būtisku ieguldījumu arī galvenā Daugavpils Universitātes G. Liberta Inovatīvās mikroskopijas centra darbības virziena – nanobiosensorika – attīstībā. Iegādātais augstas izšķirtspējas elektronmikroskops ir būtisks ieguvums visiem Daugavpils Universitātes Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju institūta pētniekiem, jo paver plašas iespējas visdažādāko nanoobjektu pētniecībai. Augstā iekārtas izšķirtspēja nodrošina tādu mazu izmēru objektu pētniecību, kāda līdz šim nebija iespējama. Iekārta ir piemērota arī bioloģisku objektu pētniecībai, jo ļauj apskatīt arī sasaldētus objektus.

    Pētniecības programmas „Matemātika, fizika, nanomateriāli, materiālu inženierzinātnes” un pētniecības programmas „Bioloģija” īstenošanai Daugavpils Universitāte iepirkumu procedūras rezultātā noslēdza līgumu par mikro/nano izšķirtspējas rentgenmikroskopa iegādi. Rengenstaru mikrotomogrāfijas mikroskopu izmanto, lai neinvazīvi izpētītu atsevišķa materiāla vai vesela objekta mikrostruktūru trīs dimensijās ar mikronu līmeņa telpisko izšķirtspēju. Šāda tipa mikroskopi tiek plaši izmantoti dažādās zinātnes jomās, tostarp medicīnā, mineraloģijā, ģeoloģijā, metalogrāfijā u.c., piemēram, novērtējot plāno pārklājumu kvalitāti vai pētot metālu porainību. Rentgenstaru mikroskopijas metodes tiek plaši pielietotas bioloģijas jomā, kas ļauj pētīt organismus bez speciālas iepriekšējas fiksācijas ķīmiskos reaģentos, kā tas parasti notiek konfokālajā mikroskopijā, vai ievietot organismu vakuumā un pakļaut elektronu destruktīvajai iedarbībai, kā tas notiek elektronmikroskopijā. Rengenstaru mikrotomogrāfijas mikroskops dot ne tikai informāciju par ārējo objekta uzbūvi, bet arī ļauj pētīt objekta iekšējo struktūru.

    Daugavpils Universitātes pētniecības programmas „Bioloģija” īstenošanai, kā arī kopīgas pētniecības programmas „Bioloģija” ar Daugavpils Universitātes aģentūru “Latvijas Hidroekoloģijas institūts” realizēšanai, iepirkuma procedūru rezultātā tika noslēgti līgumi par laboratorijas mēbeļu – galdu un plauktu sistēmas, velkmju sistēmas bloka, spektrofluorimetra – mikroplašu lasītāja un ventilatoru sistēmu (ārējā/iekšējā) laboratorijām mikroklimata nodrošināšanai piegādi.

    Daugavpils Universitātes pētniecības programmas „Bioloģija” īstenošanai, kā arī kopīgas pētniecības programmas „Bioloģija” ar Daugavpils Universitātes aģentūru “Latvijas Hidroekoloģijas institūts” realizēšanai tika izsludinātas iepirkumu procedūras:

    1. atklāts konkurss “Mikroautobusa ar laboratorijas aprīkojumu un automašīnas kravas piekabes piegāde Latvijas Hidroekoloģijas institūta vajadzībām ERAF projekta ietvaros”, iepirkuma identifikācijas numurs DU 2019/4 ERAF;
    2. atklāts konkurss „“Mobilās” laboratorijas – konteinera ar laboratorijas aprīkojumu paraugu sagatavošanai un vienkāršām analīzēm piegāde Latvijas Hidroekoloģijas institūta vajadzībām ERAF projekta ietvaros”, iepirkuma identifikācijas numurs DU 2019/5 ERAF;
    3. atklāts konkurss „Kutera piekrastes novērojumiem un paraugu ievākšanai piegāde Latvijas Hidroekoloģijas institūta vajadzībām ERAF projekta ietvaros”, iepirkuma identifikācijas numurs DU 2019/6 ERAF.

     

    Papildinformācija:
    Projekta administratīvā vadītāja Kristīna Romanceviča
    kristina.romancevica@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!