• A- A A+
  • 2018. gada 1. jūnijs – 2018. gada 31. augusts

    Aktualizēts 30.08.2018 11:28

    Projekts „Pētniecības infrastruktūras attīstīšana viedās specializācijas jomās un institucionālās kapacitātes stiprināšana Daugavpils Universitātē”, vienošanās Nr. 1.1.1.4/17/I/008, tiek īstenots darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa „Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.4. pasākuma „P&A infrastruktūras attīstīšana viedās specializācijas jomās un zinātnisko institūciju institucionālās kapacitātes stiprināšana” ietvaros.

    Pētniecības programmas „Matemātika, fizika, nanomateriāli, materiālu inženierzinātnes” un pētniecības programmas „Bioloģija” īstenošanai Daugavpils Universitāte  (DU) veic mikro/nano izšķirtspējas rentgenmikroskopa iegādi.

    DU Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju institūts (DZTI) veic virkni pētījumu tādās jomās kā nanoobjektu un dzīvu audu mijiedarbība, nanodrošība, fizikālu faktoru ietekme uz bioloģiskiem objektiem, parazitoloģija, sistemātiskā bioloģija, nanobiosensoru izstrāde, rūpnieciskās lāzertehnoloģijas u.c., taču esošās iekārtas ļauj izpētīt paraugu tikai divās dimensijās, un, visbiežāk, sākotnējo paraugu ir nepieciešams sagatavot kādā īpašā veidā, kas parasti paraugu sabojā, tādēļ labākais risinājums šīm problēmām ir rentgenmikroskopa ar tomogrāfijas funkcijām iegāde.

    Viens no bioloģijas virzieniem, kas ir attīstīts DU ir parazitoloģija. Šeit rentgenmikroskopa lietošana ļauj precīzi konstatēt parazīta lokāciju un iegūt pilnu informāciju par to, nesabojājot sākotnējo paraugu – to nevajag saldēt, iekrāsot, griezt vai kā citādi iedarboties, kas būtiski maina informāciju par objektu. Pētot nanodaļiņu mijiedarbību ar dzīviem audiem, ir būtiski novērot to izplatību audos, kas divās dimensijās faktiski nav iespējams. Ar šī mikroskopa palīdzību ir iespējams pētīt nanodaļiņu fluorescenci trijās dimensijās, precīzi konstatējot to lokāciju – kur tieši šūnās ir nokļuvis objekts, kādas ir mijiedarbības utt.

    Materiālzinātnēs rentgenmikroskops nepieciešams, lai veiktu pētījumus nanodaļiņu uzputināšanā un sintēzē. Pielietojot esošās iekārtas, DU ir iespējams sintezēt funkcionālus nanopārklājumus un nanopārklājumu un nanodaļiņu sistēmas, kurām nepieciešams izpētīt telpisko struktūru, ko nav iespējams izdarīt ar esošajām iekārtām nevienā vietā Baltijas valstīs.

    Papildinformācija:
    Dr. biol., vadošais pētnieks Uldis Valainis
    Biosistemātikas departamenta vadītāja p.i.
    uldis.valainis@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!