• A- A A+
  • 2018. gada 23. martā notika Latgales reģiona skolēnu zinātniskās pētniecības darbu (ZPD) konference

    Aktualizēts 27.03.2018 12:38

    2018. gada 23. martā Daugavpils Universitātē jau astoto reizi notika Latgales reģiona skolēnu zinātniskās pētniecības darbu (ZPD) konference, kas pulcēja vairāk nekā 200 Latgales reģiona vispārējās vidējās izglītības iestāžu labāko zinātniski pētniecisko darbu autorus.

    Konferenci atklāja Daugavpils Universitātes studiju un zinātņu prorektora p.i., akadēmiķe, profesore Maija Burima. M. Burima atzina, ka piedalīšanās Latgales reģiona ZPD konferencē ikvienam skolēnam un skolotājam jau ir liels sasniegums un atzinīgi novērtēja ZPD tēmu sasaisti ar aktualitātēm mūsdienu pasaules zinātnē. ZPD darbu autoriem M. Burima novēlēja būt neatlaidīgiem  un aizvien tiekties pretī jauniem izaicinājumiem.

    Konferences dalībniekus uzrunāja arī Daugavpils pilsētas domes Izglītības pārvaldes Izglītības satura nodaļas vadītāja Ināra Sprindžuka. I. Sprindžuka novēlēja zinātniski pētniecisko darbu autoriem būt drošiem, pārliecinātiem un uzrādīt augstus zinātniskos rezultātus.

    Skolēnus un skolotājus svētkos ar muzikālu priekšnesumu sveica Daugavpils Universitātes Mūzikas un mākslas fakultātes docents Gļebs Beļajevs.

    Pēc pasākuma atklāšanas darbs turpinājās 23 sekcijās, kurās skolēni prezentēja savus zinātniski pētnieciskos darbus un atbildēja uz vērtēšanas komisijas jautājumiem.

    Arī šogad skolēni savos darbos atspoguļoja pētījumus par sabiedrībā aktuāliem jautājumiem, piemēram, Rūgšanas temperatūras ietekme uz maizes porainību; Aprīkojuma loma zirga stiegru traumatisma novēršanai un samazināšanai; Vizuālās metaforas drukātās reklāmas sludinājumos; Videopoēzijas darbs kā vienots teksts; Lietavu radīto zaudējumu mazināšanas iespējas zemnieku saimniecībā; Saules bateriju kā alternatīvās enerģijas ieguves avota tirgus Latvijā; Personības identitātes meklējumi un latviskums P.Jureviča filosofijā; Nanoporainu ZnO mikrosfēru iegūšana un to, kā zāļu preparātu piegādātāju medicīnā, izmantošana; Ceļu kvalitātes noteikšana, izmantojot akselerometru; Drona konstrukcijas izmaiņas stabilitātes uzlabošanai; Kāzu dziesmas un to dziedāšanas tradīcijas Latgalē; Vizuālā dzeja kā poētiskais atklāsmes līdzeklis Leona Brieža dzejoļu krājumā „Mariagrammas”; Māksliniecisko izteiksmes līdzekļu simbioze K.Vērdiņa dzejas krājumā „Pieaugušie”; Viļakas novada Šķilbēnu pagasta iedzīvotāju priekšvārdi (1920-2017); Fiksēta garuma vienības kvadrātu ķēdes saturoši ekstremālie polimino; Daugavpils Māla mākslas centra keramiķi – tradicionālās kultūras mantojuma nesēji un iedvesmotāji; Caurviju prasmju apguve CLIL programmā matemātikā; Jaunatnes politikas pamatnostādnes Latvijā un to īstenošanā Daugavpils pilsētā: līdzdalības aspekts; Emocionālā inteliģence un tās nozīme jauniešu dzīvē; Bērnu reemigrantu sociālā adaptācija; Mediācijas kā civiltiesisko attiecību noregulēšanas instrumenta nepieciešamība Latvijas Republikā; Košļājamā gumijā esošo vielu ietekme uz cilvēka organismu; Apģērbu aprites ieradumi Rugāju novada vidusskolas 5.-12.klašu izglītojamo ģimenēs; Bibliotēku izveidošanās un to darbība Nautrēnu pagastā padomju gados; Daugavpils iedzīvotāju skaita pārmaiņu prognozēšana; Biogranulu iegūšana no otrreizēja pārstrādes materiāla un dabas resursiem; Skābeņskābes noteikšana vietēji pieejamos lapu dārzeņos., u.c. 

    Kopumā konferencē 23 sekcijās tika prezentēti 169 zinātniski pētnieciskie darbi no 37 Latgales reģiona vispārējās vidējās izglītības iestādēm.

    Sekcijās pēc visu darbu prezentācijas ekspertu komisijas paziņoja konkursa rezultātus. 2018. gada 29. martā tiks publicēts uz Latvijas 42. skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konferenci Rīgā izvirzīto laureātu saraksts.

    Arī šogad konkursa laureātiem (1., 2. un 3 . pakāpes ieguvējiem) tika pasniegti diplomi, kas dod iespēju pretendēt imatrikulācijai ārpus konkursa pilna laika studijām par budžeta finansējumu Daugavpils Universitātes piedāvātajās studiju programmās, ja ir izpildītas uzņemšanas prasības attiecīgajā programmā un ja budžeta vietas šajā programmā ir paredzētas.

    FOTOGALERIJA

    Skolēnu zinātniskās pētniecības darbu (ZPD) konference tiek organizēta ESF projekta “Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai”, 1.2.darbība “Reģionālo zinātnisko konferenču organizēšana”, projekta numurs: 8.3.2.1./16/I/002, ietvaros.

    Papildu informācija:
    DU Zinātņu daļa
    Vienības ielā 13, 219.kab.
    Tālr. 65425452

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!