• A- A A+
  • 2019.gada 1.jūnijs – 2019.gada 31.augusts

    Aktualizēts 30.08.2019 02:36

    Projekts „Pētniecības infrastruktūras attīstīšana viedās specializācijas jomās un institucionālās kapacitātes stiprināšana Daugavpils Universitātē”, vienošanās Nr. 1.1.1.4/17/I/008, tiek īstenots darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa „Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.4. pasākuma „P&A infrastruktūras attīstīšana viedās specializācijas jomās un zinātnisko institūciju institucionālās kapacitātes stiprināšana” ietvaros

    2019.gada 1.jūnijs– 2019.gada 31.augusts

    Pētniecības programmas „Matemātika, fizika, nanomateriāli, materiālu inženierzinātnes” un pētniecības programmas „Bioloģija” īstenošanai Daugavpils Universitāte  (DU) ir veikusi mikro/nano izšķirtspējas rentgenstaru mikroskopa (Ražotājs: Carl Zeiss Microscopy GmbH, Modelis: Versa 510) iegādi. DU Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju institūts (DZTI) veic virkni pētījumu tādās jomās kā nanoobjektu un dzīvu audu mijiedarbība, nanodrošība, fizikālu faktoru ietekme uz bioloģiskiem objektiem, parazitoloģija, sistemātiskā bioloģija, nanobiosensoru izstrāde, rūpnieciskās lāzertehnoloģijas u.c., taču esošās iekārtas līdz šim ļāva izpētīt  interesējošos paraugus tikai iepriekš speciāli sagatavojot tos pētījumam (laikietilpīgs un dārgs process), kas noveda pie paraugu fiziskas vai ķīmiskas deformācijas. Savukārt, veicot paraugu analīzi ar rentgenstaru mikroskopu, netiek bojāts izmeklējamais objekts un nav nepieciešama speciāla objekta sagatavošana izpētei. Iekārta pieļauj analizēt līdz pat 30 cm lielus un 15 kg smagus objektus. Rentgena tomogrāfiju vai rengenstaru mikroskopa iespējamais pielietojums ir ļoti plašs. Pirmkārt, iekārtu var izmantot, lai vizualizētu objektu, bet tas ir kas vairāk nekā tikai attēlveidošana. Tomogrāfijas rezultāts ir vairāki objekta attēli, kas var būt salikti 3D modelī, kas sniedz informāciju gan par iekšējo objekta struktūru, gan par ārējo. Objektu var vizualizēt jebkurā šķēlumā, veikt precīzus mērījumus, veikt statistisko analīzi, izsekot defektiem un ieslēgumiem, ģenerēt modeļus un daudz ko citu. Rentgena tomogrāfija piedāvā arī unikālu iespēju pētīt paraugus un pārbaudīt, kā laika gaitā mainās mikrostruktūra, kas pazīstama kā četrdimensiju (4D) attēlveidošana. Rentgenstaru tomogrāfija tiek izmantota, lai pētītu arvien pieaugošo materiālu klāstu, sākot no bioloģiskiem paraugiem un beidzot ar uzlabotiem sakausējumiem līdz ģeoloģiskiem materiāliem, gan pētnieciskiem, gan rūpnieciskiem nolūkiem. Pielietojot rentgentomogrāfijas metodes, iespējams konstatēt gan materiālu ārējos (piemēram plaisas), gan iekšējos defektus, kā arī izpētīt vai defekts ietekmē produkta veiktspēju. Tāpat ir iespējams veikt dažādu materiālu savienojumu kvalitātes analīzi, veikt pētījumus par materiālu porainību, kompozītmateriālu vai pulvera maisījumu analīzi, ka arī veikt citu interesējošu specifisku parametru analīzi.

    Daugavpils Universitātes pētniecības programmas „Bioloģija” īstenošanai, kā arī kopīgas pētniecības programmas „Bioloģija” ar Daugavpils Universitātes aģentūru “Latvijas Hidroekoloģijas institūts” realizēšanai, iepirkuma procedūru rezultātā tika noslēgti līgumi par mikroviļņu krāsns paraugu sagatavošanai iegādi, par ūdens destilācijas iekārtas iegādi un par temperatūras un sāļuma stacionāro mēriekārtu (datu logeru) iegādi.

    Daugavpils Universitātes pētniecības programmas „Bioloģija” īstenošanai, kā arī kopīgas pētniecības programmas „Bioloģija” ar Daugavpils Universitātes aģentūru “Latvijas Hidroekoloģijas institūts” realizēšanai tika izsludināta iepirkumu procedūra:

    1. atklāts konkurss „Kutera piekrastes novērojumiem un paraugu ievākšanai piegāde Latvijas Hidroekoloģijas institūta vajadzībām ERAF projekta ietvaros”, iepirkuma identifikācijas numurs DU 2019/25 ERAF.

    Papildinformācija:
    Projekta administratīvā vadītāja Kristīna Romanceviča
    kristina.romancevica@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!