• A- A A+
  • Noslēdzies „Zinātnes skolas” trešais studiju gads

    Aktualizēts 21.04.2015 22:13

    13041-14423-n2015. gada 18. aprīlī savu darbību šajā studiju gadā noslēdza “Zinātnes skola”, kura notika jau trešo gadu. Sešu mēnešu laikā jaunieši no Daugavpils, Ilūkstes, Krāslavas, Preiļu, Rēzeknes, Riebiņu, Vaboles, Ludzas, Aglonas, Špoģu un citām skolām atklāja zinātnes pasauli, iejutās jauno zinātnieku un pētnieku lomā, noskaidroja, kā tā tiek izmantota mūsu ikdienas dzīvē, ražošanā, kā arī uzzināja jaunus un pārsteidzošus faktus par labi zināmām un ierastām lietām un procesiem.

    Šajā laikā jauniešiem tika dota iespēja iepazīties ar kolorītām un interesantām personībām no citām augstskolām, uzņēmumiem, organizācijām: Zinātnes skolas 1. nodarbības lekciju„Fantāzijas žanrs latviešu literatūrā” vadīja vieslektore, Dr. philol. Bārbala Simsone, savukārt otrajā nodarbībā vieslektores, Valsts policijas koledžas Kriminālistikas katedras vadītāja Aelita Zīle lekcijā „Daktiloskopija” stāstīja par daktiloskopijas lomu noziedznieku atmaskošanā. Trešajā nodarbībā lekcijā „Tehnoloģijas – būtisks uzņēmuma attīstības pamats”, Z-Light, Ltd. vadītājs Daumants Pfafrods informēja par tehnoloģiju attīstību un tika diskutēts arī par zinātnes un augstākās izglītības stāvokli mūsu valstī.  Ceturtajā DU Zinātnes skolas nodarbībā DU prof., Dr. theol. Anita Stašulāne lekcijā „Jauniešu politiskā aktivitāte Eiropā” jauniešiem sniedza ieskatu projekta MYPLACE pētījumā par jauniešu politisko aktivitāti Eiropā.  „No astronomiskajiem novērojumiem līdz fundamentālajām  fizikālajām teorijām” – par to savā lekcijā aizrautīgi stāstīja un iesaistīja jauniešus diskusijā DU Fizikas katedras prof., Dr. phys. Antonijs Salītis.

     
    Zinātnes skolas ietvaros darbojās 5 grupas. Praktiskajās nodarbībās jaunieši, kuri interesējas par humanitārajām zinātnēm, tikās ar Humanitārās, Mūzikas un mākslas fakultātes, Humanitāro un sociālo zinātņu institūta pētniekiem, docētājiem un uzzināja par filologu, vēsturnieku, mūziķu ikdienu,  zinātniskā darba specifiku šajās jomās, par salīdzināmajām metodoloģijām valodas, literatūras un kultūras pētījumos, noskaidroja, kas ir ekspedīcija, iejutās neklātienē dažādu Eiropas valstu vidē, izzinot to interesantākos faktus, kā arī noklausījās zinātnieku stāstījumus par kurioziem, kuri nereti tiek piedzīvoti dažādu pētījumu veikšanas laikā.

    Skolēni, kurus interesē dabaszinātnes, tikās ar universitātes Dabaszinātņu un matemātikas fakultātes, Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju institūta pētniekiem un docētājiem. Strādājot kopā ar pieredzējušajiem universitātes pētniekiem, jauniešiem bija iespēja iepazīt arī pašlaik zinātniskajā pasaulē pieejamo vismodernāko aprīkojumu, kas atrodas DU laboratorijās.  Praktiskajā nodarbībā bioloģijā tika izdalīts ģenētiskais materiāls, uzzināts, kā tiek veiktas analīzes, kā notiek klonēšana, kāda veida lamatas tiek izmantotas kukaiņu ķeršanai, kādas rāpuļu sugas sastopamas Latvijā utt. Fizikas jomā skolēni izzināja gaismas īpašības un īpatnības, mēģināja arī paši veidot un pētīt gaismas objektus. Praktiskajās nodarbībās vides zinātnēs jauniešiem tika dota iespēja veidot kartes, izmantojot modernās ģeogrāfijas informācijas sistēmu (ĢIS), veselības zinātnēs uzzināt par teorētiskām un praktiskām lietām fizioterapijas jomā.

    Savukārt tie Zinātnes skolas dalībnieki, kurus interesē sociālās zinātnes, noskaidroja, kāda ir sociālo, izglītības un vadības zinātņu specifika, kāda ir tiesību, socioloģijas un ekonomikas loma sabiedrībā, kā arī to, kādas ir karjeras un nākotnes perspektīvas šo zinātņu jomu pārstāvjiem.

    Zinātnes skolas pēdējā nodarbībā 18.aprīlī notika noslēguma pasākums un sertifikātu izsniegšana. Zinātnes skolas noslēguma pasākumā skolēnus uzrunāja Daugavpils Universitātes zinātņu prorektore, asociētā profesore Inese Kokina. Savā uzrunā viņa izteica prieku par motivētiem jauniešiem, apsveica topošos zinātniekus un novēlēja veiksmi mācībās, kā arī aicināja 12.klašu skolēnus turpināt izglītoties Daugavpils Universitātē, savukārt 10.-11. klašu skolēnus mudināja uz satikšanos „Zinātnes skolas” nodarbībās nākamajā studiju gadā. Kopumā sertifikātus saņēma 90 jaunieši.
    Nodarbības DU Zinātnes skolā notika vienu reizi mēnesī, un tās vadīja DU docētāji, dažādu jomu speciālisti. Nodarbību laikā tās dalībnieki piedalījās lekcijās un praktiskajās nodarbībās, iesaistījās zinātnisko aktualitāšu izzināšanā, iejutās pētnieka lomā, kā arī mācījās strādāt ar modernu aprīkojumu. Visas nodarbības DU Zinātnes skolā notikabezmaksas. Tie skolas dalībnieki, kuri apmeklēja vairāk nekā 50% nodarbību, saņēma sertifikātu, par ko tiks piešķirti 5 punkti, stājoties jebkurā DU bakalaura studiju programmā.
     
    Paldies, jaunieši, par ieinteresētību un sadarbību! Uz tikšanos „Zinātnes skolas” nodarbībās nākamajā studiju gadā!

    FOTOGALERIJA

    Papildus informācija:
    DU Zinātņu daļa
    Tālr.65425452
    e-pasts: zinda@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!