Izdots zinātnisko rakstu krājums „Literatūra un kultūra: process, mijiedarbība, problēmas XV Gastronomiskais teksts literatūrā un kultūrā”
Aktualizēts 30.01.2015 11:44
Latviešu literatūras un kultūras katedras zinātnisko rakstu krājums „Literatūra un kultūra: process, mijiedarbība, problēmas”, kas tradicionāli veltīts noteiktam literatūrzinātniskam un kultūras aspektam, izdots jau 15. reizi. Šoreiz visu publicēto rakstu uzmanības lokā – „Gastronomiskais teksts literatūrā un kultūrā”. Zinātnisko rakstu krājumā iekļauti Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes „XXIV Zinātniskajos lasījumos” prezentētie pētījumi, kas nu jau publikāciju veidā sniedz pārsteidzoši plašus gastronomiskā koda meklējumus un atradumus gan kultūrā, gan latviešu un cittautu literatūrā.Gastronomiskais teksts zinātniskajos rakstos daudzveidīgi raksturo ēdienu, dzērienu un to pasniegšanas veidu, maltītes norisi literārajos tekstos un dažādu tautu tradīcijās: no balandu zupas A. Brigaderes bērnības atmiņu prozā līdz austerēm S. Beketa, Dž. Džoisa tekstos un ēdmaņas tēlojumiem mūsdienu literatūrā, no Svahili kulinārā leksikona, „gastronomiskajiem” tabu latgaliešu folklorā līdz kāzu mielastam mūsdienu lietuviešu pilsētvides tradīcijās. Vairākos pētījumos aktualizēta gastronomiskā koda nozīme un funkcija krievu literatūrā un kultūrā, gastronomiskie motīvi pasaules folklorā un literārajos tekstos, tādējādi caur gastronomisko zīmju sistēmu atklājot kultūru savdabību un daudzveidību.
Zinātnisko rakstu krājumā ietvertās publikācijas atklāj saistošu starpdisciplināro diskursu: gastronomiju literatūrzinātniskā, kulturoloģiskā un etnoloģiskā skatījumā.
Daugavpils Universitātes izdotais zinātnisko rakstu krājums „Literatūra un kultūra: process, mijiedarbība, problēmas” ir iekļauts EBSCO datu bāzē.
Papildu informācija:
Rudīte Rinkeviča, Dr.philol.,
DU Humanitārās fakultātes docente
E-pasts: rudite.rinkevica@du.ces.lv