• A- A A+
  • Daugavpils Universitāte piedalījās Izglītības ilgtspējīgai attīstībai Dekādes noslēguma konferencē Nagojā

    Aktualizēts 01.12.2014 11:47

    Uzaicinājums Daugavpils Universitātei piedalīties UNESCO Pasaules konferencē Izglītība ilgtspējīgai attīstībai tika saņemts no Parīzes UNESCO Izglītības sektora.

    Pasaules konference notika Nagojā (Japāna) no 10. – 12. novembrim. Konferenci organizēja un atbalstīja Japānas valdība.

    Daugavpils Universitāti pārstāvēja UNESCO eksperte – UNESCO/UNITWIN katedras vadītāja profesore, Dr. paed. Ilga Salīte.

    Pasaules konference tika veltīta Apvienoto Nāciju Dekādes Izglītība ilgtspējīgai attīstībainoslēgumam un Globālās Darbības Programmas Izglītība ilgtspējīgai attīstībai uzsākšanai.

    Daugavpils Universitāte ir aktīvi darbojusies Dekādes sagatavošanā 2000.-2005. gadam (starptautiskā skolotāju izglītības tīklojuma izveidošana, starptautiska žurnāla izveidošana un ikgadējās konferences organizēšana, Ilgtspējīgas izglītības institūta izveidošana) un Dekādes uzdevumu īstenošanā (Baltijas un Melnās jūras reģiona konsorcija izglītības pētījumos izveidošana (BBCC), UNESCO/UNITWIN Katedras izveidošana DU).

    Nagojas konferencē tika prezentēts globālais ziņojums par IIA Dekādes sasniegumiem

    Konferencē tika pasludināts arī nākamais piecu gadu darbības plāns – Globālās Darbības Programma (GDP) un iesaistīšanos piecu IIA prioritāru uzdevumu īstenošanā: (1) politikas veidošanas atbalsts, (2) visas institūcijas pieejas IIA, (3)izglītotāji, (4) jaunatne, (5) vietējā sabiedrība. Nākamo piecu gadu darbības mērķi un uzdevumi pieejami šeit.

    Daugavpils Universitāte turpinās savu darbību IIA īstenošanā turpinot darbību skolotāju izglītībā BBCC paplašināšanā, attīstot sadarbību IIA un IIA pētījumos Baltijā un pievienosies UNESCO Katedru tīklojumam, kuras ir saistītas ar ilgtspējīgas attīstības tēmu. Tīklojuma izveidošana tika apspriesta un uzsākta Nagojas Pasaules konferences laikā. Ir iecerēts, ka tīklojums veidosies pie Lineburgas Universitātes un tajā tiks attīstītas darbības visas institūcijas pieejas IIA jautājuma risināšanā un šis tīklojums darbosies kā aktīvs GDP dalībnieks.

    Daugavpils Universitātes tiešā sadarbība ar Parīzes UNESCO paver plašākas iespējas universitātei un pētniekiem vairākos teorijas attīstīšanas un praktiskās darbības jautājumos sadarbībai ar dažādu valstu partneriem un īpaši ar UNESCO vai UNESCO/UNITWIN katedrām. DU ir iespējas turpināt jau uzsākto (1) skolotāju izglītības pārorientēšanu uz ilgtspējīgas attīstības mērķi, (2) ilgtspējīgas attīstības pamata izveidošanu augstākajā izglītībā, (3) pētīt tradīciju un inovāciju mijiedarbību izglītībā ilgtspējīgas izglītības kontekstā, (4) pētīt trans-disciplinārās pieejas izmantošanu augstākās izglītības un ilgtspējīgas izglītības vajadzību skatījumā, (5) attīstīt teorijas un prakses jautājumus institucionālās pieejas izmantošanai IIA jautājumu risināšanai.

    GDP uzsākot, pētniekiem, docētājiem, doktorantiem un maģistrantiem ir iespējas mērķtiecīgāk plānot savu līdzdalību iepriekš minēto iespēju izmantošanā. Jautājumus un priekšlikumus var izteikt rakstiski ilga.salite@du.ces.lv, lai vienotos par līdzdalību darba grupās un izvēlētos atbilstošākos sadarbības partnerus vai līdzdalību konkrētos pasākumos.

    Pašreiz decembrī ir iespēja uzsākt gatavošanos līdzdalībai divās starptautiskās konferencēs, sagatavojot un iesniedzot savu prezentāciju un zinātnisko rakstu abstraktusTallinā  un Rīgā.

    Papildu informācija:
    UNESCO/UNITWIN katedras vadītāja
    profesore, Dr. paed. Ilga Salīte
    E-pasts: ilga.salite@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!