• A- A A+
  • Notika Daugavpils Universitātes Zinātnes skolas trešā nodarbība

    Aktualizēts 18.12.2013 03:21

    Sestdien, 2013. gada 14. decembrī, Daugavpils Universitātē (DU) notika DU Zinātnes skolas 3. nodarbība, kurā pulcējās vairāk nekā 65 skolēni no Latgales reģiona skolām. Skolēni ir izvēlējušies atklāt zinātnes pasauli un, iejūtoties jauno zinātnieku un pētnieku lomā, noskaidrot, kā tā tiek izmantota mūsu ikdienas dzīvē, ražošanā, kā arī uzzināt jaunus un pārsteidzošus faktus par labi zināmām un ierastām lietām un procesiem.

    3. nodarbību atklāja DU Zinātņu prorektore. Viņa izteica patiesu prieku, ka jaunieši ir ieinteresēti zinātnes izzināšanā un novēlēja visiem gaišu Ziemassvētku gaidīšanas laiku.

    Kopīgajā lekcijā “Kāpēc un kā zinātnieki aizsargā dabu?”, kuru atraktīvi vadīja DU Ekoloģijas institūta pētnieks, Latgales Zoodārza direktors Dr.biol., Dr.paed., Dr.psych. Mihails Pupiņš, skolēni klausījās par dabas lielo lomu mūsu ikdienā, par dabas aizsardzības aktuāliem jautājumiem Latvijā un pasaulē. Lekcijas laikā skolēni varēja pārliecināties, ka vide mums apkārt ir plašs izpētes lauks un dabu pētīt ir aizraujoši, tās izzināšanā liela nozīme ir dažādu zinātņu jomu zinātniekiem un pētniekiem.

    Pēc kopīgās lekcijas jaunieši iesaistījās praktiskajās aktivitātēs dabaszinātņu, humanitāro un sociālo zinātņu darba grupās. Kopumā šoreiz darbojās 5 grupas.

    Skolēni, kuri interesējas par humanitārajām zinātnēm, Humanitārās fakultātes Svešvalodu centra docētājas Aijas Jakoveles vadībā tika iepazīstināti ar Lūcijas dienas svinēšanas pirmsākumiem, vēsturi un šīs dienas svinēšanu Zviedrijā un Latvijā mūsdienās. Tāpat skolēni uzzināja par Ziemassvētku svinēšanas tradīcijām agrāk un mūsdienās, mēģināja saskatīt kopīgo un atšķirīgo tradīcijās mūsu kaimiņvalstī un Latvijā (Ziemassvētku āzītis (Julbocken), Ziemassvētku rūķītis (Jultomten), Ziemassvētku galds (Julbordet)). Nodarbības laikā skolēni iepazinās arī ar Jaunā gada svinēšanas tradīcijām. Skolēniem bija iespēja pārbaudīt savas zināšanas nelielā kopīgā konkursā, kā arī iemācīties zviedru valodā apsveikt Ziemassvētkos un novēlēt Laimīgu Jauno gadu.

    Savukārt Zinātnes skolas dalībnieki, kurus interesē sociālās zinātnes, šoreiz tikās ar Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo pētījumu institūta profesoru, Dr.sc.soc. Vladimiru Meņšikovu. Interaktīvā nodarbībā „Socioloģiskās domāšanas specifika” varēja ielūkoties socioloģijas praktiskajā pusē, uzzinot par tās funkcijām, līmeņiem, kā arī tās pētījumu lomu mūsdienās. Nodarbības dalībniekiem bija iespēja piedalīties socioloģiskajām aptaujām veidotas anketas aizpildīšanā un izvērtēšanā.

    Dabaszinātņu interesenti tika sadalīti trīs grupas. Pirmās grupas dalībnieki DU Ekoloģijas institūta pētnieka, Latgales Zoodārza direktora Dr.biol., Dr.paed., Dr.psych. M. Pupiņu vadītajā nodarbībā „Interesanti jautājumi par akvakultūrām” noskaidroja, kāds ir dabaszinātņu ieguldījums akvakultūru attīstībā, kā arī akvakultūru nozīmi dabas aizsardzībā. Nodarbības laikā skolēniem bija iespēja klātienē apskatīt un paņemt rokās Latgales zoodārza iemītniekus – čūsku, bruņurupučus un krupi.

    Savukārt dabaszinātņu otrās grupas dalībnieki DU Ķīmijas un ģeogrāfijas katedras docētāja, Dr.chem. Sergeja Osipova vadībā darbojās hromatogrāfijas laboratorijā, uzzināja par Gāzu hromatogrāfiju, Šķidrumu hromatogrāfiju un Masspektrometriju. Vēroja, kā var pētīt un noteikt piesārņojumu apkārtējā vidē.

    Dabaszinātņu trešās grupas dalībnieki tikās ar DU Ķīmijas un ģeogrāfijas katedras docentu, Dr.geol. Juri Somu, kurš nodarbības „Saistošā ģeoloģija” laikā skolēnus iesaistīja interaktīvā zemes dzīļu noslēpumu izzināšanā. Skolēni pētīja un mācījās atpazīt derīgos izrakteņus, diskutēja par planētas bagātībām, pazemes noslēpumiem, Zemes dzīlēs apslēptajiem iežiem un minerāliem.

    Nodarbības DU Zinātnes skolā notiek vienu reizi mēnesī, un tās vada DU docētāji, dažādu jomu speciālisti. Nodarbību laikā tās dalībnieki piedalās lekcijās un praktiskajās nodarbībās, iesaistās zinātnisko aktualitāšu izzināšanā, iejūtas pētnieka lomā, pētī kādu sev interesējošu tēmu dziļāk, kas var palīdzēt izvēlēties profesiju, kā arī mācās strādāt ar modernu aprīkojumu. Visas nodarbības DU Zinātnes skolā notiek bezmaksas. Tie skolas dalībnieki, kuri būs apmeklējuši vairāk nekā 50% nodarbību, saņems sertifikātu, par ko tiks piešķirti 5 punkti, stājoties jebkurā DU bakalaura studiju programmā.

    Šī mācību gada 4.nodarbība tiek plānota 18.janvārī. Lūdzam DU Zinātnes skolas dalībniekus sekot līdzi informācijai Daugavpils Universitātes mājas lapā.

    Plānotais Zinātnes skolas nodarbību grafiks:
    4.nodarbība – 18.01.2014.
    5.nodarbība – 15.02.2014.
    6.nodarbība – 15.03.2014.
    7.nodarbība – 26.04.2014.

    Papildus informācija:
    Daugavpils Universitātes Zinātņu daļa
    Vienības ielā 13, 219. kab.
    Daugavpils, LV-5401
    Tel.  +371 65425452
    E-pasts: zinda@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!