• A- A A+
  • 25.04.2015. notika projekta “DRAUGOS AR LATVIJU” socializācijas lekcijas

    Aktualizēts 25.04.2015 13:30

    2015. gada 25. aprīlī jau ceturto reizi norisinājās Eiropas Trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fonda 2013. gada programmas ”1. „a” aktivitātes „Valodas un adaptācijas programmu attīstība trešo valstu pilsoņu integrācijai un saliedētas sabiedrības veidošanai” ietvaros Daugavpils Universitātē īstenotā projekta „Trešo valstu valstspiederīgo sociokultūras adaptācijas pasākumi integrācijai Latvijas sabiedrībā – DRAUGOS AR LATVIJU”, granta līguma Nr. IF/2013/1.a./18, socializācijas lekcijas.

    Pirmā uzstājās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Daugavpils filiāles pārstāve Silvija Berga, turpinot iepriekšējā reizē iesākto tēmu –Sociālās palīdzības centra un Valsts sociālās apdrošināšanas centra pakalpojumi trešo valstu valstpiederīgajiem”. S. Berga norādīja, ka, saskaņā ar „Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumu”, ārvalstniekiem ar termiņuzturēšanās atļauju nav pieejami valsts garantētie sociālie pakalpojumi un sociālā palīdzība, tai skaitā šādi valsts pabalsti: ģimenes valsts pabalsts; bērna kopšanas pabalsts; pabalsts aizbildnim par bērna uzturēšanu;  atlīdzība par aizbildņa pienākumu pildīšanu; atlīdzība par audžuģimenes pienākumu pildīšanu; pabalsts transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās; valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts; atlīdzība par adoptējamā bērna aprūpi; bērna invalīda kopšanas pabalsts; pabalsts invalīdam, kuram nepieciešama kopšana;  bērna piedzimšanas pabalsts; apbedīšanas pabalsts; atlīdzība par adopciju. Savukārt saskaņā ar likumu „Par valsts sociālo apdrošināšanu” Latvijā legāli nodarbinātai personai jeb darba ņēmējam ir pieejami šādi pabalsti:

    • slimības pabalsts;
    • maternitātes un paternitātes pabalsts;
    • vecāku pabalsts;
    • apbedīšanas pabalsts;
    • invaliditātes pabalsts;
    • atlīdzība par nelaimes gadījumu darbā.

    Lektore kursantiem sniedza ieteikumus, kā noformēt dažādus ar sociālo pabalstu iegūšanu saistītus dokumentus. Kursanti ļoti priecājās par iespēju šīs lekcijas laikā bezmaksas konsultēties un uzdot jautājumus kompetentam speciālistam. S. Berga aicināja trešo valstu valstspiederīgos negaidīt palīdzību no malas, bet gan rīkoties pašiem.

    Socializācijas lekciju otrajā daļā kursantiem tika piedāvāta Daugavpils Universitātes Vēstures katedras lektora, Mg. hist. Dmitrija Oļehnoviča lekcija „Latvijas ģeogrāfiskais novietojums, ekonomiskā un politiskā attīstība”, kuras laikā lektors raksturoja Latvijas ģeogrāfisko stāvokli, derīgo izrakteņu u.c. ekonomiski svarīgu dabas resursu izmantošanas iespējas Latvijā, iepazīstinot kursantus ar veiksmīgiem uzņēmumiem, kas darbojas šajā jomā. D. Oļehnovičs iezīmēja Latvijas ekonomiskās un politiskās attīstības ceļu kopš 20. gs. sākuma līdz mūsdienām, izkristalizējot svarīgākos notikumus visa apskatāmā perioda laikā, plašāk pievēršoties šī brīža situācijai un iespējām, ko paver LR paver dalība Eiropas Savienībā.

    Projekta finansējums: Eiropas Trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fonds 75% un Latvijas valsts budžeta līdzekļi 25%.

    Šī publikācija ir veidota ar Eiropas trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fonda atbalstu. Par publikācijas saturu atbild Daugavpils Universitāte.

    PROJEKTU LĪDZFINANSĒ EIROPAS SAVIENĪBA

    1

    Papildu informācija:

    Projekta “DRAUGOS AR LATVIJU” vadītāja: prof. Maija Burima
    E – pasts: maija.burima@du.ces.lv
    Tālr. nr. 65424238

     

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!