• A- A A+
  • Diskusija “Bēgļi Eiropas Savienībā: problēmas atspoguļojums dažādos medijos”

    Aktualizēts 08.03.2016 11:34

    Daugavpils Universitātes (DU) UNESCO katedras īstenotā projekta “Homo Europeanus – Overcoming the Knowledge Deficit” ietvaros 2016.gada 22.februārī notika diskusija “Bēgļi Eiropas Savienībā: problēmas atspoguļojums dažādos medijos”. Pasākumā piedalījās DU Izglītības un vadības fakultātes maģistra studiju programmas “Izglītība” 1.studiju gada studējošie. Diskusijas sākumā  Humanitāro un sociālo zinātņu institūta  vad. pētn. Eridiana Oļehnoviča un pētn. Ilona Fjodorova iepazīstināja dalībniekus ar projekta vispārējo mērķi, uzdevumiem, projekta aktivitātēm, kuras notiek Eiropas Savienības valstīs, kā arī tika noskaidrota jēdzienu – bēglis, patvēruma meklētājs, alternatīvais statuss un nelegālais imigrants – būtība un to izpratne Latvijā.  Diskusijas turpinājumā studenti grupās analizēja un prezentēja apkopoto pieredzi par vairāku valstu, piemēram, Latvijas, Igaunijas, Vācijas, Zviedrijas, Portugāles, Francijas u.c. medijos publicētajiem materiāliem par bēgļu krīzi, apkopoja labās prakses piemērus un aicināja katru domāt par aktuāliem globāliem jautājumiem, ar kuriem saskaras valstis pēdējo gadu laikā.

    Turpinājumā ir dažas studentu atziņas par notikušo diskusiju:

    “Par bēgļu tēmu gan Eiropā, gan Latvijā ir daudz dažādu diskusiju, domu, atziņu. Šī diskusija bija vērtīga, lai uzzinātu sabiedrības viedokli ne tikai Latvijas teritorijā, bet arī citās valstīs Eiropā; kā arī paskatīties uz citu vairāk attīstītāku valstu bēgļu pieņemšanas politiku un pamēģināt kaut ko mainīt, lai nepieļautu tādas pašas problēmas.” (Ērika Maslinovska)

    “Diskusijā  par bēgļiem varēja dzirdēt jēdzienu definējumu, kas palīdzēja saprast lietu būtību. Diskusijā bija iespējams dzirdēt aktualitātes par Eiropas bēgļu problēmu un analītiski izanalizēt, ko tā dod labu un ko sliktu, kā arī pastāvošos draudus un problēmas dažādās valstīs.” (Jolanta Skutele)

    “Attieksme pret bēgļiem ir pretrunīga. No vienas puses – gribas palīdzēt nelaimē nonākušajiem, no otras – svešu kultūru, reliģiju un rasu pārstāvji izraisa aizdomas, bažas un pat izteiktu nepatiku.” (Jeļena Sologube)

    “Bēgļu tēma tiek bieži apspriesta daudzu valstu medijos. Man bija interesanti uzzināt par problēmām, ar kurām saskaras mūsu kaimiņvalstis. Es izvēlējos apskatīties vairākas publikācijas par Zviedrijas pieredzi, gan statistisko informāciju, gan intervijas ar bēgļiem. Tas man palīdzēja saprast, ar kādām problēmām varam saskarties arī Latvijā pēc bēgļu ierašanās. Diskusija deva iespēju labāk saprast un orientēties jautājumos par bēgļiem, kā arī noformulēt un paust savu viedokli.” (Žanna Jakovļeva)

    Pateicamies visiem diskusijas dalībniekiem un jo īpašs paldies Viktoram un Jegoram par pasākuma dokumentēšanu video un foto, kas ļaus arī pārējiem projekta dalībniekiem sekot līdzi Latvijas jauniešu aktivitātēm.

    Vairāk informācijas angļu valodā par projekta “Homo Europeanus – Overcoming the Knowledge Deficit” mērķi un uzdevumiem skatīt ŠEIT.

    Projekta video pieejami šeit: video Nr.1 un video Nr.2.

    Papildus informācija:

    DU HSZI

    Ph.D, pētn. Ilona Fjodorova

    E-pasts: ilona.micule@du.ces.lv

    Dr.paed., vad.pētn. Eridiana Oļehnoviča

    E-pasts: eridiana.olehnovica@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!