• A- A A+
  • 10.05.2016. Aglonas Maizes muzejā notika Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2009.-2014. gada perioda programmas LV05 „Pētniecība un stipendijas” aktivitātes “Stipendijas” projekta “Stipendiju ieviešana valodu un kultūras studijām Latvijā un Norvēģijā ar fokusu uz ievērojamu personu pieminekļu studijām un to testēšanu tūrisma vajadzībām” (Nr. EEZ/NFI/S/2015/011) preses konference

    Aktualizēts 31.05.2016 12:27

    IMG_01572016. gada 10. maijā Aglonas Maizes muzejā (Daugavpils ielā 7, Aglonā) plkst. 15.30. notika preses konference par Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2009.-2014. gada perioda programmas LV05 „Pētniecība un stipendijas” aktivitātes “Stipendijas” projekta “Stipendiju ieviešana valodu un kultūras studijām Latvijā un Norvēģijā ar fokusu uz ievērojamu personu pieminekļu studijām un to testēšanu tūrisma vajadzībām” (Nr. EEZ/NFI/S/2015/011)” ieviešanu, kurā piedalījās DU HF sabiedrisko attiecību koordinatores pienākumu izpildītāja, laikraksta “Izglītība un kultūra” pārstāvis, reģionālo laikrakstu pārstāvji un projekta partneri no Daugavpils Universitātes un Norvēģijas Dienvidaustrumu Universitātes koledžas (Høgskolen i Sørøst-Norge).

    Projekta vadītāja, Daugavpils Universitātes profesore Maija Burima pastāstīja, ka projekta „Stipendiju ieviešana valodu un kultūras studijām Latvijā un Norvēģijā ar fokusu uz ievērojamu personu pieminekļu studijām un to testēšanu tūrisma vajadzībām” pamatmērķis ir organizēt abu sadarbības partneru – Daugavpils Universitātes un Norvēģijas Dienvidaustrumu Universitātes koledžas (Høgskolen i Sørøst-Norge) – akadēmiskā personāla un studējošo mobilitāti. Projekts ir sācies 2015. gada oktobrī un turpināsies līdz 2017. gada februārim.

    Divu studiju semestru laikā desmit Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes (DU HF) bakalaura, maģistra un doktora studiju programmu studējošie  vienu semestri varēs studēt Norvēģijas Dienvidaustrumu Universitātes koledžā. 2015./2016. studiju gada pavasara semestrī šo iespēju jau izmanto astoņi bakalaura studiju programmas „Filoloģija (angļu filoloģija)” studējošie, kas Norvēģijā pilnveido savas angļu valodas prasmes un papildus apgūst norvēģu valodu. Studentiem šis mobilitātes projekts ir lieliska izdevība ne vien padziļināt savas svešvalodu zināšanas, bet arī klātienē iepazīties ar norvēģu sabiedrību un kultūru. DU HF literatūrzinātnes doktorante Norvēģijas partneraugstskolas profesores vadībā vienu semestri izstrādā promocijas darbu par atmiņu naratīvu specifiku mūsdienu latviešu prozā.

    2015./2016. studiju gada pavasara semestrī DU HF mobilitātes ietvaros studē Norvēģijas Dienvidaustrumu Universitātes maģistrants Snorre Karkkonens-Svensons. Snorrem ir teicamas latviešu valodas zināšanas, kas viņam ļauj sekmīgi integrēties maģistra studiju programmas „Filoloģija” kursu norisē. Snorre ir veiksmīgi iekļāvies DU studiju vidē, diskutē ar docētājiem un grupas biedriem par aktuālām literatūras studiju un tulkojumzinātnes tēmām. Norvēģijas neatkarības dienā – 17. maijā – Snorre stāstīja par to, kā Norvēģijas sabiedrībā un ģimenēs tiek svinēti šie svētki, kā tiek uzturēts valstiskais patriotisms. Vienā no lekcijām par tulkojumiem Snorre saviem grupas biedriem prezentēja savu pienesumu tulkošanas jomā – nesen klajā nākušo J. Joņeva romāna „Jelgava 94” tulkojumu norvēģu valodā.

    Projekta ietvaros arī akadēmiskajam personālam ir iespēja piedalīties mobilitātē. Kopumā paredzētas astoņas DU HF docētāju vizītes uz Norvēģijas Dienvidaustrumu Universitātes koledžu un četras Norvēģijas Dienvidaustrumu Universitātes koledžas docētāju vizītes uz Daugavpils Universitāti. Akadēmiskā personāla mobilitātes mērķis ir attīstīt zinātnisko un akadēmisko sadarbību starp projekta partneraugstskolām, veicināt zināšanu un pedagoģiskās pieredzes apmaiņu.  

    Kaut arī projekts ir saistīts ar studējošo un akadēmiskā personāla mobilitātes organizēšanu un sadarbības nostiprināšanu, mums ir svarīga arī zinātniski pētnieciskā komponente. Gan studenti, gan docētāji veic pilotpētījumus par pieminekļiem ievērojamām personām un iespējām aktualizēt tos plašākā sabiedrībā. Pētījumu rezultāti projekta beigās tiks apkopoti un izvietoti e-vidē.

    Projekta ieviešanas un novērtēšanas eksperte, Daugavpils Universitātes pētniece Alīna Romanovska stāsta, ka 2016. gada 9.13. maijā norisinājās četru Norvēģijas Dienvidaustrumu Universitātes koledžas docētāju vizīte Daugavpils Universitātē.

    Vizītes programma ir ļoti piesātināta, katru dienu notiek lekcijas, kopīgi Latvijas un Norvēģijas docētāju semināri, diskusijas. Tiek apzināti pieminekļu izpētes teorētiskie jautājumi un izstrādāta pētījumu metodoloģija. Docētāji dalās pieredzē par agrāk veiktajiem pētījumiem šajā jomā, apspriež tālākās zinātniskās sadarbības plānus, diskutē par problēmjautājumiem. Norvēģijas Dienvidaustrumu Universitātes koledžas docētāju vizītes sastāvdaļa ir arī lauka pētījumi par pieminekļiem. Mēs cenšamies īsā laika periodā parādīt pēc iespējas vairāk, plānojot ekskursijas, ekspedīcijas un lauka pētījumus tā, lai docētājiem no Norvēģijas rastos priekšstats ne tikai par pieminekļu un skulptūru daudzveidību Latvijā, bet arī par mūsu kultūrvēstures īpatnībām, kas nosaka iedzīvotāju identitāti, dzīves uzskatus, tradīcijas, uzvedību un paradumus. Lauka pētījumu ietvaros viesi apmeklē populārākos un svarīgākos tūrisma objektus Latvijā, piemēram, Brīvības pieminekli, Gaismas pili, Vecrīgu, Aglonas baziliku, Daugavpils Marka Rotko mākslas centru, aplūko dažādus pieminekļus ievērojamām personām Daugavpilī, kā arī, apmeklējot Aglonas Maizes muzeju un Kara muzeju, degustējot Latgales sierus un vērojot citas reģionālā tūrisma izpausmes, gūst priekšstatu par latviešu sadzīves kultūru.

    Norvēģijas Dienvidaustrumu Universitātes koledžas profesore Eva Maagero akcentē, ka vizītes programma ir ļoti sabalansēta – diskusijas un seminārus par teorētiskajiem jautājumiem lieliski papildina Latvijas kultūrvides iepazīšana. Īpaši priecīga viņa ir par piedāvāto iespēju noklausīties Latvijas pieminekļu pētnieka, Rīgas Stradiņa universitātes profesora Sergeja Kruka lekciju „Ārtelpas skulptūras semiotika, ekonomika un politika”, kuras laikā docētāji varēja uzdot aktuālus jautājumus par pieminekļu izpētes teoriju un metodoloģiju. Norvēģijas Dienvidaustrumu Universitātes koledžas docētāji vīzītes laikā ieguva daudz jaunas noderīgas informācijas gan par pieminekļu izpētes teorētiskajiem jautājumiem, gan Latvijas kultūrvides īpatnībām kopumā, un plāno Daugavpils Universitātes docētāju mobilitāti uz Norvēģijas Dienvidaustrumu Universitātes koledžu, kas paredzēta 2016. gada oktobrī.

    Pēc preses konferences projekta ieviešanas komanda un preses konferences dalībnieki iepazinās ar Latgales maizes cepšanas tradīcijām un citiem sadzīves kultūras rituāliem.Visi preses konferences dalībnieki saņēma informatīvās skrejlapas par Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2009.-2014. gada perioda programmas LV05 „Pētniecība un stipendijas” aktivitātes “Stipendijas” projektu “Stipendiju ieviešana valodu un kultūras studijām Latvijā un Norvēģijā ar fokusu uz ievērojamu personu pieminekļu studijām un to testēšanu tūrisma vajadzībām” (Nr. EEZ/NFI/S/2015/011).

    Kontaktinformācija:

    Maija Burima

    Projekta vadītāja
    Vienības iela 13-314
    Tel.: 65424238
    e-pasts: maija.burima@du.ces.lv

     

    HSN_logo_rgb14038-15478-m11186-12376-s

     

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!