• A- A A+
  • DU Doktorantu vasaras skolas dalībniekiem un tiem, kas vēlas tai pievienoties rudens aktivitātēs

    Aktualizēts 31.08.2016 09:32

    Paldies tiem, kas piedalījās pirmajā DU UNESCO Katedras Doktorantu vasaras skolā gan tā darba organizēšanā. DU UNESCO Katedra piedāvā turpināt sadarbību ar dažādu doktora programmu doktorantiem trans-disciplināra zinātnisko pētījumu ietvara veidošanā zinātniskajiem pētījumiem. Trans-disciplinārās atskaites sistēmas ir atpazīstamas pēc kompleksajām, grūti risināmām problēmām. Pētnieki no dažādajām jomām un disciplīnām trans-disciplināros ietvarus veido ap kompleksām problēmām, kuras pašreiz pazīstamas kā vienā reizē neatrisināmas, jeb wicked problems. Zinātnes pieredzē ir pazīstama arī starpdisciplinārā pieeja, kurā arī tiek izmantots wicked problēmu jēdziens. Diskusija par trans-disciplinārās un starpdisciplinārās pieejas atpazīšanu un izmantošanu mūsdienu zinātnes ceļā uz integrēšanos pašreiz ir viens no aktuālākajiem un interesantākajiem jautājumiem, kurā ir daudz piedāvājumu un arī neskaidrības. Ilgtspējīguma parādība kā vienā reizē neatrisināma problēma augstākajā izglītībā uz zinātniskajos pētījumos var tikt piedāvāta gan starpdisciplinārā, gan trans-disciplinārā perspektīvā. Pētnieki pamato sava pētījuma perspektīvas izvēli.

    Šajā gadā DU UNESCO Katedra ir iecerējusi iesaistīties Eiropas pētījumu konsorcijā, kurā pētījumi tiks veidoti uz trans-disciplināra pamata ap ilgtspējīgumu kā kompleksu parādību. DU UNESCO Katedra uzaicina doktorantus un viņu darbu vadītājus apsvērt savas iespējas izmantot iekļaušanos konsorcija pētījumos.

    Sagatavošanās nolūkā abu minēto pieeju un ilgtspējīguma parādības atpazīšanai ir iespēja iepazīties ar starpdisciplināru skatījumu ilgtspējīguma skaidrošanā, apgūstot e-studiju kursu, kuru izstrādāja UNEP sadarbībā ar Konkordijas Universitāti Monreālā. Tas ir atvērts studiju kurss (MOOC – Massive Open Online Course), kuru universitāšu studenti var apgūt  par brīvu no 12.septembra līdz 23.oktobrim (2016). Studiju kurss paredzēts apgūšanai sešās nedēļās, ar iespēju iegūt starptautisku sertifikātu septītajā nedēļā.

    Studiju kursa apgūšanu piedāvā Globālais universitāšu partnerattiecību tīklojums vides un ilgtspējības jautājumi augstskolās (GUPES – Global Universities Partnership on Eenvironment and Sustainability). Pašreiz tīklojumā ir iesaistījušās vairāk kā 680 pasaules Universitētes.

    Daugavpils Universitāte GUPES tīklojumā tika uzņemta 2014.gada 16.decembrī (1. pielikums), neilgi pēc DU UNESCO Katedras izveidošanas.

    Pirmā iespēja, kas tika piedāvāta universitātēm GUPES tīklojuma ietvaros 2015. gada 12. janvārī bija atvērtais kurss par katastrofām un ekosistēmām, kusu izstrādāja UNEP kopā ar Ķelnes Lietišķo zinātņu Universitāti (skat. informāciju DU mājas lapā 29.12.2014.).

    Pašreiz GUPES piedāvā Studiju kursu Grūti risināmās problēmas, dinamiski risinājumi: ekosistēmu pieeja un sistēmu domāšana (Wicked problems, Dynamic solutions: The Ecosystem Approach and Systems Thinking).

    Reģistrēšanās studiju kursa apguvei : http://unep.org/training/links/MOOC_EAST.asp

    Studiju kursu var piedāvāt ne tikai DU UNESCO Katedras Doktorantu skolas brīvprātīgajiem, bet arī studējošajiem maģistra un bakalauru programmās. Kursu var apgūt brīvprātīgi un iegūt apliecinājumu (starptautisku sertifikātu), kas būs papildus ieguvums turpmākajai profesionālajai vai zinātnieka karjerai.

    • Oktobrī tiem, kas pieteiksies apgūt piedāvāto studiju kursu, būs iespēja pieteikties uz konsultācijām un diskusijām.

    Papildu informācija:
    Profesore Ilga Salīte
    UNESCO/UNITWIN Katedras vadītāja
    e-pasts: unescochair@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!