• A- A A+
  • Dienesta viesnīcā notika dzejas performance

    Aktualizēts 05.06.2017 16:25

    Simboliski, noslēdzot pavasari, 31. maija vakarā Daugavpils Universitātes dienesta viesnīcas 10. istabiņā notika mūsdienu dzejas performance „Paiet”. Latviešu un krievu dzeju interpretēja Mareks Sarnovskis un Ieva Rožlapa. Performanci papildināja Jēkaba Štelamhera video un Mareka Sarnovska skaņu celiņš.

    Iespaidos dalās performances apmeklētāja, studente Anna Būmane: „Daudzo mūsdienu un pagājušā gadsimta autoru dzejoļu tematika svārstījās no individuālas introspekcijas līdz pat cilvēku savstarpējām attiecībām un mijiedarbības ar pasauli. Video materiāls papildināja dzejas rindas un savdabīgais Mareka Sarnovska sintezētais un apkopotais skaņu celiņš, uzsvēra lasīto rindu atmosfēru. Ievas Rožlapas un Mareka Sarnovska sniegums neatstāja klausītājus vienaldzīgus. Abi izpildītāji lasīja dzeju raiti, sirsnīgi un ar lielu pašatdevi. Klausoties dzejas rindu plūsmā, bija jūtams priekšnesumā ieguldītais laiks un pūles. Priekšnesumam nebija formāla sākuma, kā tas varētu būt ar izstādes atklāšanu vai koncertu – dzejas performance “Paiet” visvairāk līdzinājās teātra izrādei, kas notiek nelielā zālē un kur skatītājs ir rokas stiepiena attālumā no aktieriem. Pēc performances beigām skatītājam bija grūti iznirt no transam līdzīgā stāvokļa, ko bija motivējusi uzstāšanās un telpas iekārtojums.

    Priekšnesumam tika izvēlēta lieliski atbilstoša telpa – dienesta viesnīcas istabiņa, kurā iekārtojās dažas senas mēbeles, logs tika aizklāts ar krāsainu filcu un zilā diožu gaisma izgaismoja fonu. Vietas izvēle padarīja skatīšanos mazāk formālu nekā tad, ja tā notiktu plašā telpā ar lielu skatītāju skaitu. Performances telpa tika sadalīta divās daļās – vienu telpas daļu nodalīja balts palags, uz kura tika projicēts J. Štelmahera video, savukārt otrajā telpas daļā atradās galds ar krēsliem. Telpas iekārtojums palīdzēja radīt draudzīgu atmosfēru, kurā skatītājs varēja iegrimt, baudot dzejas rindas. Gaisotni papildināja eksperimentāla skaņa un dzejas lasījumu ierakstu izmantošana, kas performanci padarīja daudzslāņainu un interesantu. Telpas iekārtojums uzsvēra arī dzejas fragmentāro dabu.

    Kopumā, performance “Paiet” atstāja spēcīgu iespaidu. Ejot uz šo performanci ar atvērtu prātu un bez jebkādām konkrētām gaidām, biju patīkami pārsteigta par performances augsto kvalitāti un kulturālo vērtību. Domāju, ka šī modernā dzejas performance raisīs pārdomas visos kultūru un dzeju cienošos skatītājos.”

    Performance norisinājās mākslas maģistratūras 1. kursa studentes Ievas Rožlapas prakses ietvaros.

    Foto: Māris Strautmalis

    Informāciju sagatavoja:
    Ieva Rožlapa
    E-pasts: rozlapa.ieva@gmail.com

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!