• A- A A+
  • “Izzini un izjūti Latviju” – starptautiskā latviešu valodas un kultūras vasaras skola Daugavpils Universitātē

    Aktualizēts 15.08.2017 18:59

    2017. gada 11. augustā Daugavpils Universitātē (DU) Senāta zālē ar svinīgu pasākumu un prezentāciju par DU ir atklāta starptautiskā Latviešu valodas un kultūras vasaras skola “Izzini un izjūti Latviju”. Tās mērķis – ārvalstnieku iepazīstināšana ar Latvijas kultūru, vēsturi, sabiedrību un latviešu valodas apguve. Vasaras skolas norises laiks ir 2017. gada 11. – 21. augusts. Vasaras skolā apmācības uzsākuši 15 profesori un studenti no Peru, Kanādas, Japānas, Dienvidkorejas, Bulgārijas, Moldovas, Uzbekistānas un Gruzijas. Vasaras skolas atklāšanas dienā dalībnieki iepazinās ar skolas organizatoriem, pedagogiem, Daugavpils Universitāti, skolas programmu un sāka apgūt latviešu valodu. Pirmajā nodarbībā tika iepazīts latviešu valodas alfabēts, pieklājības frāzes un leksika, kas nepieciešama, lai prezentētu sevi latviski. Apmācību ietvaros dalībnieki ne vien mācīsies latviešu valodu, bet arī izzinās Latvijas un Latgales kultūras neatkārtojamo šarmu, dodoties ekskursijās un iepazīstot Aglonu, tās apkārtnes kultūrvēsturiskās un mūsdienu pērles – Aglonas baziliku, Kristus Karaļa kalnu, Velnezeru. Degustējot z/s “Juri” sieru, dalībnieki sajutīs Latvijas kulinārā mantojuma savdabību. Lai pilnībā iepazītu Latvijas tradīcijas, valodas apguvēji Aglonas Maizes muzejā ieturēs īsti latgaliskas vakariņas.

    Skolas dalībniekiem jau notika ekskursija uz Daugavpils Skrošu rūpnīcu. Tās laikā gids stāstīja par skrošu ražošanu Daugavpilī un izrādīja rūpnīcas telpas.  Ar retro tramvaju vasaras skolas dalībnieki izbrauca caur Daugavpili, vērojot pilsētas ainavas un ļaudis. Vasaras skolas dalībnieki ar interesi klausījās Daugavpils cietokšņa vēstures stāstus un šobrīd jau pošas uz nakts ekspedīciju, kuras laikā paredzēts izzināt cietokšņa iemītnieku – sikspārņu paradumus.

    Kad Latgale būs iepazīta un izjusta, dalībnieki dosies uz Rīgu. Galvaspilsētā tiks apmeklēta Latvijas Nacionālā bibliotēka, izstaigāta Vecrīga un Kalnciema kvartāls, notiks ekskursija uz “Laimas” šokolādes muzeju. Latviešu valodas apguvēji iesaistīsies Rīgas svētku aktivitātēs.

    2017. gada 14. augustā vasaras skolā notika Nacionālo kultūru diena. Tās laikā dalībnieki prezentēja savu valstu kultūru un kulināro mantojumu. Lai iespaids būtu pilnīgāks, katrs atveda, viņuprāt, nozīmīgākās un interesantākās lietas, kas raksturo dalībnieka mītnes zemi. Ar aizrautību tika degustēti nacionālie ēdieni.

    2017. gada 17. augustā – Latgales kultūras dienā – ārzemju viesiem būs iespēja pielaikot latviešu tautas tērpu, dziedāt latviešu dziesmas un mācīties latviešu un latgaliešu rotaļas. Vasaras skolas dalībniekiem tiks piedāvāta iespēja apmeklēt DU Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju korpusu. 18. augustā paredzēta preses konference un sertifikātu izsniegšanas pasākums.

    Vasaras skolas kursu laikā dalībnieki paaugstinās savas latviešu valodas zināšanas par vienu līmeni un tās izlaidumā saņems sertifikātu. Vasaras skolas organizēšanai finansējumu piešķir un 10 stipendijas apmaksā Valsts izglītības attīstības aģentūra, pārējie dalībnieki izrādīja interesi piedalīties par saviem līdzekļiem.

    VASARAS SKOLAS REZONANSE PLAŠSAZIŅAS LĪDZEKĻOS

    FOTOGALERIJA

    Papildu informācija:
    Vasaras skolas vadītāja Dr. philol. prof. Maija Burima
    Vasaras skolas koordinatore Inese Hodanova
    E-pasts: summerschool@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!