• A- A A+
  • Noslēgusies starptautiskā latviešu valodas un kultūras vasaras skola “Izzini un izjūti Latviju!”

    Aktualizēts 29.08.2017 15:22

    2017. gada 21. augustā Daugavpils Universitātē (DU) noslēdzās Starptautiskā latviešu valodas un kultūras vasaras skola “Izzini un izjūti Latviju!”, kurā 15 profesori un studenti no Bulgārijas, Dienvidkorejas, Gruzijas, Japānas, Kanādas, Moldovas, Peru un Uzbekistānas 10 dienas apguva latviešu valodu un izzināja Latvijas kultūru un tradīcijas. Desmit vasaras skolas dalībnieki tika atlasīti konkursa kārtībā no 141 saņemtā pieteikuma, vēl pieci izteica vēlēšanos piedalīties vasaras skolā ar pašfinansējumu.

    Vasaras skolas laikā tās dalībnieki mācījās jaunu leksiku un frāzes, lai varētu sazināties latviski ikdienas situācijās un savu studiju vai profesionālo interešu jomā. Nodarbību metodoloģiju veidoja valodas komunikatīvā apguve ar akadēmiskās gramatikas elementiem un leksikas apguve ar divām starpniekvalodām. Kursanti mācījās latviešu valodas alfabētu, nosaukt skaitļus, datumus, nedēļas dienas un mēnešus, krāsas, apguva pieklājības frāzes un paplašinātu teikumu veidošanu, lai pastāstītu par sevi, savu ģimeni, apkārtni, pārvietošanās maršrutu. Nodarbībās tika aplūkotas dažādas tēmas: Latvija un latvieši, dzimtā valsts, tautība, pilsēta, ģimene, ceļošana, vaļasprieks, gadalaiki, ēdiens, dzimšanas diena, vārda diena, profesijas, cilvēka ārējais izskats, Latvijas vēsture. Nodarbību laikā dalībnieki pierakstīja jauno leksiku, lasīja tekstus latviski, veidoja monologus un dialogus par apgūstamo tēmu, klausījās un skatījās video sižetus, pārrunāja to saturu, dziedāja dziesmas latviešu valodā. Mācību procesa efektivitāti veicināja izmantotās mūsdienīgās mācību metodes un daudzveidīgie mācību materiāli. Vasaras skolas dalībnieki pozitīvi novērtēja nodarbību telpu augstvērtīgo tehnisko aprīkojumu, kas paredzēts inovatīvai valodu apguvei, un mūsdienīgo metodoloģisko pieeju, ko nosaka DU docētāju ilggadējā pieredze darbā ar trešo valstu valstspiederīgajiem.

    Vasaras skolas laikā dalībnieki ne tikai mācījās latviešu valodu, bet arī paaugstināja savu sociokultūras kompetenci. To veicināja praktiskās nodarbības, kas palīdzēja iepazīties ar Daugavpils, Latgales un Latvijas iedzīvotāju, kultūras un tradīciju savdabību.

    Vasaras skolas programmas piedāvājums bija ļoti plašs un daudzveidīgs. Valodas apguvēji apmeklēja DU Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju korpusu, kurā DU Koleopteroloģisko pētījumu centra laborants Ainārs Pankjāns laipni aicināja ielūkoties inovatīvajās DU laboratorijās, iepazīstināja ar daudzveidīgajiem pētījumiem dabaszinātnēs un kukaiņu kolekcijām. Aināra pavadībā Vasaras skolas dalībnieki devās nakts ekspedīcijā uz Daugavpils cietoksni, lai pētītu sikspārņu dzīves paradumus. Ekskursija Daugavpils retro tramvajā sniedza iespēju vērot pilsētas ainavas un cilvēku dzīves ritmu. Skrošu rūpnīcas apmeklējuma laikā dalībnieki aplūkoja senās rūpnīcas telpas un uzzināja par skrošu ražošanas tradīcijām.

    Lai iepazītu Latgali un tās tradīcijas, Vasaras skolas dalībnieki devās ekskursijā uz Aglonu. Kursantus savaldzināja Velnezera maģiskā apkārtne un dabas daudzveidība. Jaunus iespaidus izraisīja Kristus Karaļa kalns, Aglonas bazilikas apmeklējums un aktivitātes Aglonas Maizes muzejā. Latviešu kultūras centrā folkloras dziesmu un deju kopas “Svātra” dalībnieču vadībā tika apgūtas vairākas latviešu tautas dejas un rotaļas, kā arī bija iespēja klausīties un dziedāt dziesmas latviski un latgaliski.

    Rīgā Vasaras skolas dalībnieki apmeklēja Rīgas pilsētas svētku pasākumus un “Laimas” šokolādes muzeju, kurā klausījās aizraujošu stāstījumu par Latvijas šokolādes vēsturi, veidoja personalizētas šokolādes tāfelītes un gatavoja konfektes, ko aizvest mājās kā saldu piemiņu par Latvijā uzkrātiem iespaidiem. Ar lielu aizrautību kursanti iesaistījās video uzņemšanā latviešu valodā, filmējoties ar muzeja atribūtiem – milzu “Laimas” konfektēm. Ekskursijā Jūrmalā tika aplūkota Jomas iela un Dzintaru koncertzāle.

    Viens no Vasaras skolas kolorītākajiem notikumiem bija “Nacionālā kultūras diena”. Tās laikā katrs dalībnieks prezentēja savu valsti, demonstrējot mājās sagatavotās prezentācijas un piedāvājot degustēt nacionālos ēdienus un dzērienus.

    Vasaras skolas apmācību programmas noslēgumā tika veikta anketēšana. Kursanti atzinīgi novērtēja Vasaras skolas programmu un izmantotās metodes: “ir labi, ka es varēju mācīties gan latviešu valodu, gan kultūru”; “latviešu valodas nodarbības bija ļoti interesantas, tāpēc ka tās man bija kaut kas jauns”; “man patika, ka mēs koncentrējāmies uz gramatiku un leksiku, kas ir nepieciešama komunicējot, skolotājas izmantotās metodes bija daudzveidīgas”; “visas metodes palīdzēja mums sākt runāt latviski”; “mācību temps bija pielāgots tā, lai mēs visu varētu paspēt, tulkojumi un pieraksti bija precīzi”.

    Pateicības vārdi tika izteikti visiem Vasaras skolas pedagogiem, asistentiem un sociokultūras aktivitāšu ieviesējiem – prof. Maijai Burima, Inesei Hodanovai, Diānai Skuķei, lekt. Sergejam Poļanskim, Evai Kasparenokai: “labākais veids, kā iemācīties latviešu valodas vārdus, ir skolotāja iecietība un draudzīgā attieksme, kas arī piemīt skolotājai Maijai”; “latviešu valoda ļoti atšķiras no korejiešu valodas, tāpēc mācīties to bija sarežģīti, bet skolotāja bija ļoti laipna, un es veiksmīgi apguvu valodas pamatus”; “latviešu valoda ir diezgan sarežģīta, bet skolotājas izcilā nodarbību vadīšana mācību procesu padarīja par jauku, nevis grūtu”.

    Vasaras skolas dalībnieki novērtēja arī kultūras pasākumus: “interesantākā ekskursija bija uz Aglonu, jo tad es uzzināju vairāk par Latgali un vēroju tās skaisto dabu”; “dziedāt un mācīties latviešu dziesmas bija aizraujoši”; “mācību laikā es daudz uzzināju par Latvijas vēsturi un kultūru”, “aktivitātes Aglonas Maizes muzejā deva iespēju izjust latgaliešu tradīcijas”.

    Vasaras skolas noslēgumā DU Senāta zālē skolas vadītāja prof. Maija Burima un koordinatore Inese Hodanova dalībniekiem izsniedza sertifikātus par latviešu valodas un kultūras programmas apguvi 60 stundu jeb 6 ECTS (Eiropas kredītpunktu pārneses un uzkrāšanas sistēma) apjomā, kas apliecina viņu latviešu valodas prasmi A1 līmeņa pakāpei.

    Vasaras skolas aktivitātes piesaistīja plašsaziņas līdzekļu uzmanību – Latgales reģionālā televīzija un televīzija Dautkom TV izveidoja video sižetus, kuros iekļautas intervijas ar Vasaras skolas pedagogiem un dalībniekiem.

    Vasaras skolas organizēšanai finansējumu piešķīra un 10 stipendijas apmaksāja Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA).

    Pateicamies VIAA par finansiālo atbalstu!

    VASARAS SKOLAS REZONANSE PLAŠSAZIŅAS LĪDZEKĻOS

    FOTOGALERIJA

               

    Papildu informācija:

    Vasaras skolas vadītāja Dr. philol. prof. Maija Burima
    Vasaras skolas koordinatore Inese Hodanova
    E-pasts: summerschool@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!