• A- A A+
  • MZI pētnieks piedalās seminārā „Koks Daugavpilī”

    Aktualizēts 09.10.2017 16:29

    Daudzās valstīs katru gadu oktobra sākumā tiek atzīmēta „Pasaules arhitektūras diena”.  Atzīmējot arhitektūras svētkus, 2. oktobrī Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolā „Saules skola” šim notikumam bija veltīta tikšanas – seminārs par tēmu „Koks Daugavpilī”, kurā kā viens no referentiem bija uzaicināts piedalīties Daugavpils Universitātes Mākslas zinātņu institūta (MZI) pētnieks, arhitektūras zinātņu doktors Ilmārs Dirveiks.

    Lakoniskais nosaukums patiesībā nozīmēja diskusiju par pilsētai izteikti aktuālu problēmu – vēsturisko koka arhitektūras mantojumu. Līdzīgi kā citās Latvijas pilsētās, arī Daugavpilī ir atsevišķas ēkas un veselas teritorijas, kur atrodas vērā ņemama koka apbūve. Pārsvarā tās ir dzīvojamās mājas, kas celtas laikā līdz 20. gadsimta vidum. Atšķirība slēpjas tajā, ka līdz par 21. gadsimta sākumam Latvijas otrajā lielākajā pilsētā nav izvērstas aktivitātes koka arhitektūras mantojuma apzināšanai, aizsardzībai un saglabāšanai. Tas uzskatāms par zināmu paradoksu, jo virknē citu pilsētu jau vairākas desmitgades šo jautājumu cenšas risināt, tiesa ar mainīgām sekmēm. Tas nozīmē, ka citviet uzkrāta zināma pieredze.

    Pilsētas domes pilsētplānošanas un būvniecības departamenta rīkotā semināra mērķis bija iepazīstināt interesentus un galvenokārt, profesionāļus (arhitektus pilsētplānotājus, māksliniekus un politiķus) ar Latvijas pilsētu pieredzi un paveikto, kā arī rosināt līdzīgus procesus Daugavpilī. Viens no lektoriem bija plaši pazīstamais pieredzējušais arhitekts Pēteris Blūms, autoritāte tieši vēsturiskās koka arhitektūras saglabāšanā. Savā prezentācijā „Koka arhitektūras mantojums – noriets, rītausma, vai vēla pamošanās” eksperts saistošā filozofiskas ievirzes stāstījumā atklāja vēsturiskās koka arhitektūras kvalitātes un nozīmi šodienas cilvēka dzīvē, kā arī prasmi spēt novērtēt senās koka ēkas.

    MZI pētnieks Ilmārs Dirveiks turpināja P. Blūma iesākto, iepazīstinot ar konkrētas praktiskas darbības stratēģiju. Soli pa solim secīgi tika uzskaitīti un analizēti pilsētas atbildīgo institūciju veicamie pasākumi. Tika uzsvērts, ka procesa sākumā koka (un ne tikai) arhitektūras mantojuma vieta un nozīme pilsētas attīstībā jādefinē politiķiem un profesionāļiem. Toties tālākā rīcība jāatstāj profesionāļu ziņā. I. Dirveiks raksturoja mantojuma apzināšanas metodiku, kā arī šī šķietami mazāk svarīgā posma patieso mērķi un nozīmi tālākā darbā. Uz iegūtās informācijas bāzes iespējams koriģēt normatīvos dokumentus, pamatot finansējuma piesaisti konkrētām teritorijām. Ne mazāk svarīga ir profesionāļu un pilsētas iedzīvotāju izglītošana un arhitektūras mantojuma vērtību popularizēšana. Uzsākot aktivitātes, noteikti jāizmanto citu pašvaldību un pilsētu pieredze, aktīvi apmeklējot kolēģus citās būvvaldēs.

    Viens no impulsiem šāda pasākuma organizēšanai bija „Mežciema” iedzīvotāju pilsoniskās aktivitātes. Tas iezīmē zināmu pagrieziena punktu Daugavpils iedzīvotāju attieksmē un to, ka problēma patiešām ir samilzusi. Atzīstami, ka iedzīvotāju pārstāvji piedalījās pasākumā. Tomēr, kā atzina semināra dalībnieki, īpaši svarīgi, ka pārsvarā tajā piedalījās tieši profesionāļi, respektīvi, eventuālo procesu tiešie virzītāji un atbildīgie par sekmīgu nodomu īstenošanu.

    Papildu informācija:
    Dr arch. Ilmārs Dirveiks
    E-pasts: dirveiks@gmail.com

     

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!