• A- A A+
  • “Humanitārā akadēmija jauniešiem” uzsāk 8. darba sezonu!

    Aktualizēts 17.10.2017 08:13

    Jau astoto gadu Daugavpils Universitātes (DU) Humanitārā fakultāte (HF) realizē Interešu izglītības skolas „Humanitārā akadēmija jauniešiem” (HAJ) nodarbību programmu „Latvijas jauniešu intelekts – Latvijas nākotnei” ar mērķi rosināt jauniešos interesi par humanitāro jomu un popularizēt humanitāro zinātņu studijas.

    2017. gada 14. oktobrī notika HAJ 8. studiju gada atklāšana un pirmās nodarbības. Šogad HAJ pieteikušies 83 jaunieši no Daugavpils, Rēzeknes, Jēkabpils, Krāslavas, Līvāniem, Preiļiem, Špoģiem, Sventes, Vārkavas, Bebrenes, Rudzātiem, Salas un Aknīstes.

    Atklāšanas pasākumā jauniešus uzrunāja HAJ vadītāja, LZA korespondētājlocekle, DU studiju prorektora p.i. prof. Maija Burima, aicinot dalībniekus izmantot visas piedāvātās iespējas un nebaidīties no jauniem izaicinājumiem.

    Akadēmijas dalībniekiem rosinošus vārdus teica arī DU HF dekāna p.i. asoc. prof. Elīna Vasiļjeva, pamatojot humanitāro zinātņu nozīmi karjeras veidošanā.

    Pirmo HAJ nodarbību – “Vai dzeja un proza jāuztver tāpat kā citas mākslas?” vadīja Latvijas Rakstnieku Savienības literārais konsultants, rakstnieks un publicists Aivars Eipurs. Rakstnieks kolorīti skaidroja literārā procesa mijiedarbi ar kultūru, literāro tēlu un notikumu izvēles principus. Nodarbības laikā autors lasīja savus tekstus, kā arī ilustrēja atdzejošanas principus un to nozīmi. Priekšlasījumu noslēdza diskusija ar auditoriju.

    Otro nodarbību – “Skaidrojošo vārdnīcu izmantojums mūsdienu latviešu literatūrā: sociokultūras interpretācija” vadīja DU prof. Maija Burima. Profesore HAJ dalībniekus iepazīstināja ar DU HF studiju un ārpusstudiju iespējām: piedāvātajām studiju programmām, zinātniskajiem pasākumiem un projektiem, akcentējot mobilitātes programmas „ERASMUS+” iespējas.

    Nodarbības laikā Maija Burima jauniešiem stāstīja par lasītpratības nozīmi personības intelektuālajā izaugsmē un par mūsdienu latviešu literatūras inovācijām mijiedarbē ar sabiedrību. Citējot daiļliteratūras darbus, kuros ir iekļautas skaidrojošās vārdnīcas, piemēram, M. Zālītes “Pieci pirksti”, I. Ābeles “Klūgu mūks”, V. Lācīša “Stroika ar skatu uz Londonu”, Z. Ērgles “Starp mums meitenēm runājot”, J. Kļavas “Slaisti”, lektore aicināja jauniešus izzināt valodas un subkultūras, valodas un kultūras, valodas un vēstures sasaisti.

    Interešu izglītības skola „Humanitārā akadēmija jauniešiem” Daugavpils Universitātes Humanitārajā fakultātē darbojas jau septīto gadu. Tā izveidota 2010. gadā, un jauniešu izglītošana tika aizsākta no 2011. gada februāra. „Humanitārā akadēmija jauniešiem” ir interešu izglītības instruments, kas nodrošina aizraujošu lekciju un praktisko nodarbību ciklu Latvijas vidusskolu 10.–12. klašu skolēniem, arodskolu audzēkņiem un citiem jauniešiem, kuri padziļināti interesējas par humanitārajām zinātnēm.

    Kopumā pirmo 7 gadu darbības laikā HAJ ir apmeklējuši 760  jaunieši, sertifikātus par vismaz 50% apmeklēto nodarbību saņēmuši 412 jaunieši.

     Nākamā HAJ nodarbība notiks 2017. gada 11. novembrī.

    Par katru HAJ apmācību gadu un vairāk nekā 50 procentiem apmeklētu nodarbību jaunieši saņem sertifikātu. Tas sniedz priekšrocību – 10 papildu punktus, stājoties DU Humanitārās fakultātes studiju programmās.

     „Humanitārajā akadēmijā jauniešiem” lekcijas lasa un praktiskās nodarbības vada kompetenti un erudīti Latvijas kultūras un mākslas darbinieki, ārzemju vieslektori un Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes docētāji.

    FOTOGALERIJA

    Papildu informācija:
    t.: 27199046
    e-pasts: humanitara.akademija@inbox.lv
    Humanitārās fakultātes lapa Facebook 

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!