• A- A A+
  • Ziemassvētku rotājumi DU (Vienības iela 13)

    Aktualizēts 13.12.2017 15:28

    Tuvojoties Ziemassvētkiem, Daugavpils Universitātes Mūzikas un mākslu fakultātes Mākslas zinātņu institūts ir parūpējies par Ziemassvētku noskaņas radīšanu Daugavpils Universitātē, Vienības ielā 13. Šogad galvenais akcents tika likts uz senākā latviešu rotājuma – puzura un Lielvārdes jostas rakstu. Puzuri ir vieni no senākajiem Ziemas saulgriežu rotājumiem, kas latviešu sētas greznojuši jau krietnu laiku pirms šobrīd zināmākā un galvenā Ziemassvētku rotājuma – eglītes. Puzurim ir ne vien spēcīga mitoloģiska nozīme, bet arī ļoti smalka dekoratīva funkcija.

    Diegā iekārti pie griestiem, siltā gaisa plūsmas ietekmē puzuri nemitīgi lēnām griezās rotējot ap savu asi un pareizi apgaismojot, tie veidoja interesantus latvju rakstus uz telpas sienām un griestiem. Puzuris, līdzīgi kā Lielvārdes josta, ir mūsu senču noslēpumu un mitoloģijas glabātājs. Zinātnieki uzskata, ka puzuris ataino seno latviešu izpratni par Visumu. Tam ir vertikālā ass, kas sadala trijās daļās – pagātne, tagadne, nākotne. Horizontālā ass sadala četrās daļās – debess pusēs. Centrā, kur asis krustojas, ir tagadne, laiks, kurā mēs šobrīd esam. Viena no tradicionālajām puzuru formām ir 12 kopā savērti mazie lukturīši, kas kopā simboliski veido gadu ar 12 mēnešiem. Puzura veidols rāda pasaules veidolu – ar debesu jumolu augšā un ar zemi apakšā. Un tam vidū tukšums. Ja mēs vizualizējam paši sevi puzura vidū, mēs uz to skatāmies no iekšpuses, no centra. Plakne simbolizē 4 debespuses, 4 vējus, 4 stihijas, 4 ietekmes, 4 gadalaikus, jo 4 debespuses simbolizē arī laika ritējumu. Tātad – četri-vienība izpaužas it visā – gan laikā, gan telpā. Bet pasaule ar to nebeidzas – mums virs galvas ir debesis un lejā zeme. Un vertikālā līnija, kas tās abas savieno, iet caur mums.

    Senie rotājumi nāk no pirmskristietības laika un tie simboliski ar savu formu un vēlāk arī ar krāsu un mirdzēšanu izsaka šo atdzimstošās gaismas ideju. Puzuris rāda, ka pasaule ir sakārtota, bet tomēr arī kustīga, bet ne haotiska.

    To veidošana ir ļoti darbietilpīgs un smalks process, taču pareizi un rūpīgi darināts puzuris ir ne tikai gaumīgs rotājums, bet, pēc senču ticējumiem, tas arī atbaida ļaunos garus. Puzuris ir mūsu etnogrāfijas neatņemama daļa ap kuru veidojas latviskā dzīvesziņa.

    Puzura veidošana tika uzticēta profesionālā bakalaura studiju programmas “Dizains” otrā kursa studentēm – Aleksandrai Mazņevai un Annai Matejai, kā arī Lielvārdes jostas rakstu ploterēšanai sagatavoja Ņikita Kačanovskis studiju kursa “Kompozīcija III” ietvaros. Lielvārdes jostas raksts tika pārnests uz eglīšu podiem.

    Īpašu paldies MZI kolektīvs saka DU mārketinga direktoram Jānim Kudiņam un Saimniecības daļai!

    Papildu informācija:
    Ilze Meldere
    PBSP “Dizains” direktore
    ilze.meldere@du.ces.lv

    Zeltīte Barševska
    MZI direktore
    zeltite.barsevska@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!