• A- A A+
  • DU ZINĀTNES SKOLĀ AIZRITĒJUSI TREŠĀ 2017./2018. STUDIJU GADA NODARBĪBA

    Aktualizēts 23.01.2018 14:33

    Jau sesto gadu Daugavpils Universitātes (DU) Zinātnes skola uzņem dalībniekus,  sniedzot iespēju visiem interesentiem piedalīties bezmaksas lekcijās un praktiskajās nodarbībās, satikt sabiedrībā pazīstamas personības un izcilus zinātniekus, iejusties pētnieku lomā, apgūt pirmās prasmes izmantot mūsdienīgu zinātnisko aprīkojumu, gūt priekšstatu par zinātnisko atziņu izmantojumu ikdienas dzīvē.

    2018. gada 20. janvārī notika Zinātnes skolas 2017./2018. studiju gada trešā tikšanās reize.

    Pirmo kopīgo lekciju “Lasīšana tehnoloģiju gadsimtā: iespējas un izaicinājumi”  vadīja Izglītības un vadības fakultātes prodekāne, Dr. paed., doc. Sandra Zariņa. Nodarbībā jaunieši ar interesi sekoja līdzi stāstījumam par lasīšanas paradumiem Latvijā un citās pasaules valstīs. Ilustratīvu piemēru veidā tika atspoguļota gan Latvijas, gan Eiropas 15 gadu vecu jauniešu lasītprasme un motivācija lasīt.

    Otrā nodarbība notika tematiskajās grupās.

    1. grupā nodarbību „Ergonomika un veselība skolēna ikdienā”vadīja Anatomijas un fizioloģijas katedras viesasistente, Bch. ves. aprūpē Jeļena Buiko. Nodarbībā skolēniem lektore stāstīja par stāju un būtiskiem ārējiem faktoriem, kas izraisa stājas problēmas. Nodarbības praktiskās daļas laikā tika pārbaudīts vēderpreses spēks un kājas mugurējās virsmas muskuļu garums. Tika arī izmēģināts propriorecepcijas un līdzsvara treniņš, izmantojot līdzsvara spilvenu un bumbas, kā arī dažādas propriorecepcijas virsmas pēdām.
    2. grupā nodarbību „Etoloģija – zinātne par dzīvnieku uzvedību”vadīja Biosistemātikas departamenta pētniece, Dr. biol. Inese Kivleniece. Nodarbībā jaunieši uzzināja, kā dzīvnieki mācās, komunicē, meklē barību, izvairās no plēsējiem un sociāli mijiedarbojas. Ilustratīvu piemēru veidā tika skaidrota uzvedības saistība ar dzīvnieka fizioloģiju un anatomiju. Tika apskatīti populārākie fundamentālie etoloģijas pētījumi.
    3. grupā nodarbību “Gaisa kvalitātes noteikšana ar lihenoindikācijas metodi” vadīja Ģeogrāfijas un ķīmijas katedras docente, Dr. geogr. Santa Rutkovska. Nodarbībā skolēni iepazinās ar vides kvalitātes noteikšanas un monitoringa bioindikācijas metodēm. Vienu no šīm metodēm – lihenoindikāciju skolēni apguva praktiski – veicot pētījumu Daugavpils pilsētas centrā. Iegūtos datus nodarbības dalībnieki analizēja un salīdzināja, tādējādi pilnveidojot zināšanas un prasmes rezultātu apstrādē un interpretācijā, kas ir būtisks posms zinātnisko pētījumu procesā.
    4. grupā nodarbību “Zāļu formas un zāļu vielu konstruēšana”vadīja Ģeogrāfijas un ķīmijas katedras lektors, Mg. paed. Andrejs Zaičenko. Nodarbībā jaunieši iepazinās ar zāļu (medikamentu) tapšanas vēstures aspektiem, funkcionālo grupu nozīmi un ietekmi uz savienojumu īpašībām, kā arī ar jaunākajām tendencēm farmācijā. Nodarbības laikā jaunieši veica ķīmiskus eksperimentus.
    5. grupā nodarbību ,,Tjūdoru laiks: patiess stāsts” vadīja Angļu filoloģijas un translatoloģijas katedras docente, Dr. philol. Jeļena Semeņeca. Nodarbības sākumā tika aplūkotas Tjūdoru laika kultūras paradigmas un zinātniskās domas attīstības tendences. Nodarbības turpinājumā tika atklātas tā laika sadzīves īpatnības un interesantākie fakti par Tjūdoru dinastijas valdīšanas laiku.
    6. grupā nodarbību ,, Sociālie priekšstati par labu skolotāju Latvijā” vadīja Pedagoģijas un pedagoģiskās psiholoģijas katedras lektore, Mg. paed. Elga Drelinga. Nodarbības sākumā lektore sniedza ieskatu Latvijas Republikas izglītības sistēmā un formulēja skolotāja lomu tajā. Turpinājumā jaunieši iesaistījās diskusijā, lai kopīgi vienotos par to, kādam vajadzētu būt labam skolotājam.

    Nākamā Zinātnes skolas nodarbība notiks 2018. gada 17. februārī!

    Tie skolas dalībnieki, kuri būs apmeklējuši vairāk nekā 50% nodarbību, saņems sertifikātu, par ko tiks piešķirti 5 punkti, stājoties jebkurā DU bakalaura studiju programmā.

    Papildu informācija:
    Daugavpils Universitātes Zinātņu daļa
    Vienības iela 13, 219. kab.
    Daugavpils, LV-5401
    Tel. +371 65425452
    E-pasts: aiga.soma@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!