• A- A A+
  • Daugavpils Universitāte piedalās OECD PISA 2018 pētījumā

    Aktualizēts 08.05.2018 10:06

    OECD rūpējas par savu 35 dalībvalstu dzīves līmeņa izaugsmi – arī izglītībā. Latvija OECD dalībvalstu saimei pievienojās pagājušajā gadā.

    OECD PISA (Programme for International Student Assesement) ir ietekmīgākais starptautiskais izglītības pētījums, kurš pēta matemātikas, lasīšanas, dabaszinātņu izglītības kvalitātes līmeni un spēju orientēties naudas lietās 15 gadīgo skolēnu vidū, salīdzinājumā ar vairāk kā 80 citām pasaules valstīm. Latvija PISA pētījumos piedalās kopš 1998. gada.

    Latvijas izglītības procesa virzītājiem ir nepieciešams zināt, kurā virzienā turpināt savu darbu. Kāds ir Latvijas skolēnu kompetences līmenis, salīdzinot ar citām valstīm? Kam mūsu izglītības sistēmā jāpievērš uzmanība vispirms un kas ir izdarāms pēc tam? OECD PISA pētījumā iegūtie rezultāti veido vispārējās izglītības kopainu. Tai ir jābūt pēc iespējas skaidrākai un jāaptver pēc iespējas plašāks laukums, lai iegūtie dati būtu izmantojami kā objektīva patiesība, nevis pa roku galam sameklētas aptaujas un ziņas.

    PISA pētījuma testos iegūtās atbildes apkopo un analizē Latvijas Universitātes Izglītības pētniecības institūta pētnieki. Iegūtos datus pēc tam nosūta OECD, kas apkopo visu pārējo pētījumā iesaistīto vairāk kā 80 valstu datus un publicē tos. Rezultātā var uzzināt, kurā vietā valstu konkurencē ir ierindotas Latvijas 15-gadīgo skolēnu zināšanas katrā no pētījuma trim jomām – dabaszinātnēs, matemātikā, lasīšanā.

    26.martā 352 Latvijas skolās aptuveni 8 tūkstoši 15 gadus sasnieguši skolēni uzsāka dalību starptautiskā skolēnu novērtēšanas pētījumā OECD PISA 2018.

    Informācija par OECD PISA 2018:

    • Pētījumā skolēni netiks vērtēti individuāli. Vienīgi – katra skola zinās savu rezultātu starp citām Latvijas skolām.
    • PISA rezultāti nav tikai valstu reitings, bet parāda kā izglītības sistēma sagatavo savus skolēnus tālākām studijām vai darbam. OECD PISA pētījuma galvenais mērķis ir iegūt starptautiski salīdzināmu Latvijas izglītības novērtējumu, kas kalpotu par pamatu pierādījumos balstītas izglītības politikas veidošanai un izglītības sistēmas pilnveidei.
    • OECD uzskata, ka vislabākās izglītības sistēmas ir tādas, kurās visiem skolēniem, ne tikai labākajiem vai izredzētajiem, ir dotas vienlīdzīgas iespējas mācīties un viņi saņem vislabāko atbalstu sava potenciāla realizēšanai. OECD PISA kopējais mērķis ir rosināt valstis sadarboties, mācīties vienai no otras, veidot godīgākas un iekļaujošākas izglītības sistēmas.
    • Pētījuma dalībnieku vecums – 15 gadi – ir izvēlēts tāpēc, ka vairumā OECD valstu jaunieši šajā vecumā tuvojas savas obligātās izglītības noslēgumam. Latvijā tie galvenokārt ir 9.klases skolēni.
    • Pētījumu mūsu valstī IZM uzdevumā veic Latvijas Universitātes Izglītības pētījumu institūta pētnieki. Šāda veida pētījumā Latvija piedalās jau septīto reizi.
    • Pētījums tiek līdzfinansēts no Eiropas Sociālā fonda projekta Nr. 8.3.6.1/16/I/001 “Dalība starptautiskos izglītības pētījumos” līdzekļiem. Vairāk skat. http://izm.gov.lv/lv/aktualitates/2875-oecd-pisa-2018-peta-jauniesu-izpratni-par-globaliem-izaicinajumiem

    Projekts Nr. 8.3.6.1/16/I/001 “Dalība starptautiskos izglītības pētījumos”

    Informāciju sagatavoja pētījuma koordinatore DU
    HSZI docente, Dr.paed. Inta Ostrovska
    inta.ostrovska@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!