• A- A A+
  • Notika DU Zinātnes skolas 2017./2018. studiju gada izlaidums

    Aktualizēts 27.04.2018 22:14

    Jau sesto gadu Daugavpils Universitātes (DU) Zinātnes skola uzņem dalībniekus, sniedzot iespēju visiem interesentiem piedalīties bezmaksas lekcijās un praktiskajās nodarbībās, satikt sabiedrībā pazīstamas personības un izcilus zinātniekus, iejusties pētnieku lomā, apgūt pirmās prasmes izmantot mūsdienīgu zinātnisko aprīkojumu, gūt priekšstatu par zinātnisko atziņu izmantojumu ikdienas dzīvē.

    2018. gada 21. aprīlī notika DU Zinātnes skolas 2017./2018. studiju gada sestā tikšanās reize un izlaidums.

    Pirmo kopīgo lekciju „Dzeja: poētisko impulsu sintēze (vēsturiskā un mūsdienu skatījumā)” vadīja Angļu filoloģijas un translatoloģijas katedras asociētā profesore Dr. philol. Sandra Meškova. Nodarbības laikā jaunieši uzzināja par dzejas rakstīšanas īpatnībām un dzejas attīstību, salīdzināja, kā dažādi aspekti ietekmē dzejas veidošanas procesu.

    Otrā nodarbība notika tematiskajās grupās.

    1. grupā nodarbību „Dzīvnieku mūža ilgums un evolucionārie procesi dabā” vadīja Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju institūta Ekoloģijas departamenta vadošais pētnieks Dr. biol. Mihails Pupiņš. Lekcijas laikā jauniešiem tika pastāstīts par dzīvnieku daudzveidību, uzbūvi, procesiem un likumsakarībām dabā, kā arī faktoriem, kas ietekmē dzīvnieku mūža ilgumu. Jaunieši klātienē iepazina dzīvnieku pasaules ilgdzīvotājus – bruņurupučus un priecājās par iespēju paturēt tos rokās.

    2.grupā nodarbību „Programmēšanas vide ikvienam skolēnam – Scratchvadīja Informātikas katedras lektore Mg. paed. Vija Jankoviče. Nodarbības laikā tika pastāstīts par programmēšanas aktualitāti mūsdienās. Jaunieši apguva programmēšanas pamatus Scratch vidē, programmējot personīgo objektu.

    3.grupā nodarbību „Mana teātra maska” vadīja Prof. mg. art., vieslektors Andris Abiļevs. Nodarbības vadītājs jauniešus iepazīstināja ar masku darināšanas vēsturi un to ietekmi 20. gadsimta mākslā, izskaidroja rituālu masku semantiku. Radošajā meistarklasē dalībnieki no māla veidoja individuāla dizaina maskas.

    4.grupā nodarbību „Ekonomikas virziens un studentu iesaistīšana zinātnē” vadīja DU Humanitāro un sociālo Zinātņu institūta (HSZI) Sociālo pētījumu centra (SPC) vadošā pētniece, Dr. oec. Olga Lavriņenko, DU HSZI SPC pētniece, Dr. oec. Alīna Ohotina, Mg. oec. Andrejs Smirnovs. Nodarbības dalībniekiem tika sniegts ieskats ekonomikas nozarē un prezentēts DU studiju programmu „Ekonomika” piedāvājums un saturs. Jaunieši uzzināja, kā veikt pētījumus un spert pirmos soļus zinātnē.

    Pēc nodarbībām notika „Zinātnes skolas” izlaidums un sertifikātu izsniegšana. Šogad „Zinātnes skolai” bija pieteikušies 160 jaunieši, un kopumā par vismaz 50% lekciju apmeklējumu studiju gada laikā sertifikātus 97 jauniešiem pasniedza DU studiju un zinātņu prorektora p.i., akadēmiķe, Dr. philol. prof. Maija Burima. M. Burima jauniešus aicināja būt aktīviem, iesaistīties izglītojošās aktivitātēs un pieteikties Zinātnes skolai arī nākamajā sezonā. 12. klases skolēni, kā atzīmēja M. Burima, Daugavpils Universitātē tiks īpaši gaidīti jau šovasar – Daugavpils Universitātes uzņemšanā, jo sertifikāts par dalību Zinātnes skolā sniedz 5 papildu punktus, stājoties ikvienā DU bakalaura studiju programmā.

    FOTOGALERIJA

    Papildu informācija:
    Daugavpils Universitātes Zinātņu daļa
    Vienības iela 13, 219. kab.
    Daugavpils, LV-5401
    Tel. +371 65425452
    E-pasts: zinda@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!