• A- A A+
  • Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansētā projekta ietvaros pētnieki piedalās starptautiskajā zinātniskajā konferencē

    Aktualizēts 10.07.2018 10:01

    No šī gada 30.jūnija līdz 9.jūlijam Bulgārijā norisinās starptautiskā zinātniskā konference “18th International Multidisciplinary Scientific Conference on Earth and Geosciences SGEM”. Konferencē notiek vairākas paralēlas sekcijas un ir iespēja iesaistīties diskusijās ar dažādu dabaszinātņu nozaru speciālistiem, turklāt, tiek organizētas vairākas darbnīcas un izbraukumi dabā, kuru laikā ir iespēja iepazīties ar Bulgārijas dabas īpatnībām, kā arī ievākt materiālu, lai to aprobētu ar projekta ietvaros sintezētām krāsvielām.

    Projekta vadošā pētniece Muza Kirjušina un pētniece Inese Gavarāne konferencē piedalās ar diviem ziņojumiem „Staining of economically important parasitic nematodes by developed derivatives of benzanthrone luminophore” un “Application of novel synthesized luminophore AZP5 for efficient staining of Trematoda: Fasciolidae parasites”. Ziņojumi ir par jaunu sintezētu krāsvielu pielietošanu dažādu parazītu sistemātisko grupu krāsošanai. Tā viens ziņojums ir par krāsvielas P13 izstrādi un sintēzi ekonomiski nozīmīgas nematodes Trichinella britovi krāsošanai un to morfoloģiskās struktūras vizualizācijai un izpētei. Trihinellas kāpuri tika iegūti no lapsas muskulatūras. Turklāt, izstrādātā metode ir piemērota paraugiem, kas uzglabāti etanolā vai saldēti muskulatūrā ilgāku laiku. Tādai diagnostikas metodei ir lielāka priekšrocība nekā iepriekš zināmām metodēm, jo citas metodes galvenokārt izmanto svaigi iegūtu materiālu. Otrs ziņojums ir par krāsvielas AZP5 izstrādi un sintēzi trematožu krāsošanai un morfoloģisko struktūru vizualizācijai. Trematodes paraugi Parafasciolopsis fasciolaemorpha ir iegūti no aļņa aknām, un alnis ir šī parazīta obligātais definitīvais saimnieks. Jāpiebilst, ka šīs parazīts var izraisīt sava saimnieka bojāeju, tāpēc tā diagnostika un morfoloģiskā izpēte ir aktuālā mūsdienās.

    Pētījumi notiek darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa „Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.1. pasākuma „Praktiskas ievirzes pētījumi” Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansētā projekta „Jaunu luminiscentu savienojumu molekulārais dizains diagnostikas mērķiem”, vienošanās Nr. 1.1.1.1/16/A/211, ietvaros.

    Papildinformācija:
    Projekta vadošā pētniece Muza Kirjušina; e-pasts: muza.kirjusina@du.ces.lv
    Projekta pētniece Inese Gavarāne; e-pasts: inese.gavarane@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!