• A- A A+
  • Noslēgusies Starptautiskā latviešu valodas un kultūras vasaras skola “Izzini un izjūti Latviju!” 2018

    Aktualizēts 22.08.2018 15:33

    2018. gada 20. augustā Daugavpils Universitātē (DU) noslēdzās Starptautiskā latviešu valodas un kultūras vasaras skola “Izzini un izjūti Latviju!”, kurā 10 pasniedzēji un studenti no ASV, Grieķijas, Gruzijas, Itālijas, Kazahstanas, Turcijas, Ukrainas un Uzbekistānas 10 dienas intensīvi mācījās latviešu valodu un izzināja Latvijas kultūru un tradīcijas. Desmit vasaras skolas dalībnieki tika atlasīti konkursa kārtībā no 241 saņemtā pieteikuma. Šī gada vasaras skola tika veltīta Latvijas simtgadei, tāpēc programmā liels uzsvars tika likts uz to, lai dalībnieki tiktu iepazīstināti ar Latvijas vēsturi un tās nozīmīgākajiem cilvēkiem.

    Vasaras skolas laikā tās dalībnieki mācījās jaunu leksiku un frāzes, lai varētu sazināties latviski ikdienas situācijās un savu studiju vai profesionālo interešu jomā. Nodarbību metodoloģiju veidoja valodas komunikatīvā apguve ar akadēmiskās gramatikas elementiem un leksikas apguve ar divām starpniekvalodām. Dalībnieki mācījās latviešu valodas alfabētu, nosaukt skaitļus, datumus, nedēļas dienas un mēnešus, krāsas, apguva pieklājības frāzes un paplašinātu teikumu veidošanu, lai pastāstīstu par sevi, savu ģimeni, apkārtni, pārvietošanās maršrutu. Nodarbībās tika aplūkotas dažādas tēmas: Latvija un latvieši, dzimtā valsts, tautība, pilsēta, ģimene, ceļošana, vaļasprieks, gadalaiki, ēdiens, dzimšanas diena, vārda diena, profesijas, cilvēka ārējais izskats, Latvijas vēsture. Nodarbību laikā dalībnieki pierakstīja jauno leksiku, lasīja tekstus latviski, veidoja monologus un dialogus par apgūstamo tēmu, klausījās un skatījās videosižetus, pārrunāja to saturu, dziedāja dziesmas latviešu valodā. Mācību procesa efektivitāti veicināja izmantotās mūsdienīgās mācību metodes un daudzveidīgie mācību materiāli. Vasaras skolas dalībnieki pozitīvi novērtēja nodarbību telpu augstvērtīgo tehnisko aprīkojumu, kas paredzēts inovatīvai valodu apguvei un mūsdienīgo metodoloģisko pieeju, ko nosaka DU docētāju ilggadējā pieredze darbā ar trešo valstu valstspiederīgajiem.

    Vasaras skolas laikā dalībnieki ne tikai mācījās latviešu valodu, bet arī paaugstināja savu sociokultūras kompetenci. To veicināja prakstiskās nodarbības, kas palīdzēja iepazīties ar Daugavpils, Latgales un Latvijas iedzīvotāju, kultūras un tradīciju savdabību.

    Vasaras skolas programmas piedāvājums bija ļoti plašs un daudzveidīgs. Valodas apguvēji apmeklēja DU Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju korpusu un tā laboratorijas, iepazinās ar Daugavpils pilsētas vēsturi un apkārtni, Daugavpils  Cietoksni un Marka Rotko mākslas centru.

    Lai iepazītu Latgali un tās tradīcijas, vasaras skolas dalībnieki devās ekskursijā uz Aglonu. Dalībniekus savaldzināja Velnezera maģiskā apkārtne un dabas daudzveidība, Aglonas bazilikas apmeklējums un aktivitātes Aglonas Maizes muzejā. Latviešu kultūras centrā folkloras dziesmu un deju kopas “Svātra” dalībnieces Maritas Irbes un akardeonistes Ievas Purmales vadībā tika apgūtas vairākas latviešu tautas dejas, izdziedātas dziesmas latviski un latgaliski. Dalībniekiem bija iespēja izmēģināt aušanas un pērļošanas prasmes.

    Rīgā Vasaras skolas dalībnieki apmeklēja Rīgas pilsētas svētku pasākumus un “Laimas” šokolādes muzeju, kurā klausījās aizraujošu stāstījumu par Latvijas šokolādes vēsturi, veidoja personalizētas šokolādes tāfelītes un gatavoja konfektes, ko aizvest mājās kā saldu piemiņu par Latvijā uzkrātiem iespaidiem. Ar lielu aizrautību dalībnieki iesaistījās video uzņemšanā latviešu valodā, filmējoties ar muzeja atribūtiem – milzu „Laimas” konfektēm. Ekskursijā Jūrmalā tika aplūkota Jomas iela un Dzintaru koncertzāle.

    Viens no Vasaras skolas kolorītākajiem notikumiem bija “Nacionālā kultūras diena”. Tās laikā katrs dalībnieks prezentēja savu valsti, demonstrējot mājās sagatavotas prezentācijas un piedāvājot degustēt nacionālos ēdienus un dzērienus.

    Vasaras skolas apmācību programmas noslēgumā, tika veikta anketēšana. Dalībnieki atzinīgi novērtēja Vasaras skolas programmu un izmantotās metodes: “darba programma bija labi sabalansēta, bija gan intensīvas latviešu valodas nodarbības, gan kultūras aktivitātes, gan nedaudz brīva laika”; “esmu pilnībā apmierināts, ļoti augsta pasniegšanas tehnika, ļoti gribētos kursu pagarināt”; “ņemot vērā vasaras skolas “formātu”, tā bija laba izvēle, ka komunikatīvā pieeja tika kombinēta ar pilnīgu iegremdēšanos latviešu kultūrā”.

    Vasaras skolas dalībnieki novērtēja arī kultūras pasākumus: “visvairāk patika folkloras pēcpusdiena – dejas un dziedāšana, tā bija lieliska iespēja aktīvi līdzdarboties”; “būt dabā, tā ir tik dažāda, unikāla un krāšņa”; “ļoti patika Aglonas bazilikas apmeklējums, Aglonas Maizes muzejs un izbrauciens uz Daugavas lokiem un vakara pikniks pie Daugavas”.

    Vasaras skolas noslēgumā DU Senāta zālē skolas vadītāja prof. Maija Burima dalībniekiem izsniedza sertifikātus par latviešu valodas un kultūras programmas apguvi 60 stundu jeb 6 ECTS (Eiropas kredītpunktu pārneses un uzkrāšanas sistēma) apjomā, kas apliecina viņu latviešu valodas prasmi A1 līmeņa pakāpei.

    Vasaras skolas aktivitātes piesaistīja plašsaziņas līdzekļu uzmanību – Latgales reģionālā televīzija izveidoja video sižetu, kurā iekļautas intervijas ar Vasaras skolas organizatoriem un dalībniekiem.

    Vasaras skolas organizēšanai finansējumu piešķīra un 10 stipendijas apmaksāja Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA).

    Daugavpils Universitāte pauž atzinību VIAA par sadarbību un finansiālo atbalstu Vasaras skolas ieviešanai un secina, ka lielais saņemto pieteikumu skaits apliecina Vasaras skolas nepieciešamību Latvijā. Tās laikā ne tikai tiek sagatavoti Latvijas valsts kultūras un valodas popularizētāji ārzemēs jeb “kultūras vēstneši”, bet arī veidoti lietderīgi tālākās sadarbības kontakti. DU Vasaras skolas laikā skolas dalībniece, profesionāla tulkotāja  Chrysoula Papadopoulou no Grieķijas aizsāka Noras Ikstenas romāna “Mātes piens” tulkošanu grieķu valodā izdošanas sagatavošanu, kas būs pirmā grieķiski tulkotā grāmata no latviešu valodas grieķiski.

    VASARAS SKOLAS REZONANSE PLAŠSAZIŅAS LĪDZEKĻOS

    Papildu informācija:

    Vasaras skolas vadītāja Dr. philol. prof. Maija Burima

    Vasaras skolas koordinatore Inese Hodanova

    E-pasts: summerschool@du.ces.lv

     

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!