• A- A A+
  • „Humanitārā akadēmija jauniešiem” uzsāk 9. darba sezonu

    Aktualizēts 31.10.2018 16:25

    Jau devīto gadu Daugavpils Universitātes (DU) Humanitārā fakultāte (HF) realizē Interešu izglītības skolas „Humanitārā akadēmija jauniešiem” (HAJ) nodarbību programmu „Latvijas jauniešu intelekts – Latvijas nākotnei” ar mērķi rosināt jauniešos interesi par humanitāro jomu un popularizēt humanitāro zinātņu studijas.

    2018. gada 27. oktobrī notika HAJ 9. studiju gada atklāšana un pirmās nodarbības. Šogad HAJ pieteikušies 82 jaunieši no Daugavpils, Rēzeknes, Viļāniem,  Krāslavas, Preiļiem, Riebiņiem, Sventes, Špoģiem, Rudzātiem, Bebrenes.

    Atklāšanas pasākumā jauniešus uzrunāja HAJ vadītāja, akadēmiķe, DU studiju prorektore prof. Maija Burima un  DU HF dekāna p.i. prof. Elīna Vasiļjeva.     M. Burima ieskicēja humanitāro zinātņu nozīmi mūsdienās un karjeras veidošanā, aicināja nebaidīties no jauniem izaicinājumiem, zināšanas humanitārajās jomās tālākajā dzīvē savienojot ar citām nozarēm: IT, jurista darbu, socioloģiju, projektu vadību, radošajām industrijām un tūrismu. E. Vasiļjeva rosināja akadēmijas dalībniekus studēt humanitārās zinātnes un izmantot DU piedāvātās iespējas.

    Pirmo HAJ nodarbību – „Vēstures romānu sērijas Mēs. Latvija, XX gadsimts spilgtākās lappuses” vadīja Dr. philol. prof. Maija Burima. Profesore stāstīja par literatūrpētniecību kā starpdisciplināru zinātni, jo tā mijiedarbojas, piemēram, ar vēsturi, psiholoģiju, valodu, antropoloģiju. Jauniešiem tika sniegts ieskats vēstures romānu sērijas Mēs. Latvija, XX gadsimts publicētajos romānos, iezīmējot katra romāna galveno sižetisko līniju un problemātiku. Īpašs akcents tika  likts uz Andras Manfeldes romānu „Virsnieku sievas”, kas tapis aplūkotajā romānu sērijā. HAJ dalībniekiem tika stāstīts par romāna ideoloģisko un maskulīno diskursu, aukstā kara, zemūdeņu un padomju militāro pilsētiņu naratīviem (Lociku kara pilsētiņa, karosta Liepājā).

    Otro nodarbību –  „Kas ir Daugavpils teātris?” vadīja Daugavpils teātra aktrise Kristīne Veinšteina. Viņa pastāstīja par savu aktrises karjeru un Daugavpils teātra izrādēm. Aktrise uzsvēra, ka teātris ir kolektīvā māksla. Tika demonstrēta animācijas īsfilma „For the Birds“ (2000) un sniegts ieskats Starptautiskās teātra dienas (27. marts) atzīmēšanā. Jauniešus īpaši uzrunāja teātru videoapsveikumi.

    Trešo nodarbību – „90 minūtes Ķīnas brīnumzemē” vadīja DU HF Svešvalodu katedras brīvprātīgās pasniedzējas Liu Jingming  un  Bai Bingyu. HAJ dalībnieki uzzināja par ķīniešu valodas apgūšanas iespējām un tika iepazīstināti ar faktiem par Ķīnu. Dialoga veidā tika iemācītas pieklājības frāzes ķīniešu valodā, atraktīvā spēlē „Ķīniešu ciparu bingo” jaunieši apguva eksotiskās valodas skaitīšanu no 1 līdz 10. Nodarbību noslēdza pasniedzēju un hajiešu diskusija.

    Nākamā HAJ nodarbība notiks 2018. gada 10. novembrī! Uz drīzu tikšanos!

    Interešu izglītības skola „Humanitārā akadēmija jauniešiem” Daugavpils Universitātes Humanitārajā fakultātē darbojas jau septīto gadu. Tā izveidota 2010. gadā, un jauniešu izglītošana tika aizsākta no 2011. gada februāra. „Humanitārā akadēmija jauniešiem” ir interešu izglītības instruments, kas nodrošina aizraujošu lekciju un praktisko nodarbību ciklu Latvijas vidusskolu 10.–12. klašu skolēniem, arodskolu audzēkņiem un citiem jauniešiem, kuri padziļināti interesējas par humanitārajām zinātnēm.

    Kopumā pirmo 8 gadu darbības laikā HAJ ir apmeklējuši 852  jaunieši, sertifikātus par vismaz 50% apmeklēto nodarbību saņēmis 461 jaunietis.

    Par katru HAJ apmācību gadu un vairāk nekā 50 procentiem apmeklētu nodarbību jaunieši saņem sertifikātu. Tas sniedz priekšrocību – 10 papildu punktus, stājoties DU Humanitārās fakultātes studiju programmās.

     „Humanitārajā akadēmijā jauniešiem” lekcijas lasa un praktiskās nodarbības vada kompetenti un erudīti Latvijas kultūras un mākslas darbinieki, ārzemju vieslektori un Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes docētāji.

    FOTOGALERIJA

    Papildu informācija:
    t.: 22142679
    e-pasts: humanitara.akademija@inbox.lv
    „Humanitārās akadēmijas jauniešiem” lapa Facebook 

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!