• A- A A+
  • “Eiropas kohortas attīstības projekta” pētnieku dalība konferencē Portugālē

    Aktualizēts 29.01.2019 15:45

    2019. gada 23. – 25. janvārī Porto (Portugālē) notika 3. Starptautiskā zinātniskā konference “Childhood and Adolescence”, kurā piedalījās Daugavpils Universitātes Humanitāro un sociālo zinātņu institūta īstenotā ES pētniecības un inovācijas programmas “Apvārsnis 2020” “Eiropas kohortas attīstības projekta” (ECDP) vadītāja Latvijā profesore un vadošā pētniece Anita Stašulāne un pētniece Ilze Kačāne. Konferencē referēja vairāk nekā 500 dalībnieki no visiem kontinentiem.

    Konferences ietvaros prof. A. Stašulāne prezentēja pētījuma WELL-BEING FROM CHILDREN’S PERSPECTIVE: DIFFERENCES IN UNDERSTANDING rezultātus un stāstīja par Latvijas pētnieku grupas pieredzi bērnu un jauniešu intervēšanā, kā arī viņu izpratnes par dzīves kvalitāti un labklājību izvērtēšanā. Pētn. I. Kačāne iepazīstināja ar komparatīvu longitudinālu pētījumu par bērnu un jauniešu labklājību nepieciešamību un ieguvumiem Eiropā, nolasot referātu A COMPARATIVE LONGITUDINAL SURVEY FOR ENHANCING CHILDREN AND YOUNG PEOPLE’S WELL-BEING AND QUALITY OF LIFE ACROSS EUROPE. Konferences dalībnieki izrādīja lielu interesi par ECDP projektu un EuroCohort ideju, uzdodot jautājumus par pētījuma mērķauditoriju un metodoloģiju.

    ECDP mērķis ir izveidot zinātniski pamatotu pētniecības ietvaru, kas sniegtu platformu politikas veidotājiem. EuroCohort, pie kura sagatavošanas strādā ECDP konsorcija dalībnieki, būs pirmais šāda mēroga longitudināls pētījums par bērnu veselību un labklājību Eiropā. Projekta īstenošanas laikā tiek izstrādāta aptauja bērniem un jauniešiem no dzimšanas līdz 25 gadu vecumam, lai ar iegūto datu palīdzību un informāciju par bērnu veselības un labklājības attīstību veicinātu Eiropas politikas veidotāju lēmumu pieņemšanas procesus. Lai atrisinātu sarežģītas sociālās problēmas, kas nereti negatīvi ietekmē bērnu un pusaudžu labklājību, politikas veidotāji nevar balstīties uz esošajiem datiem. Bērnu un jauniešu labklājības longitudināli pētījumi ir nepieciešami, lai izprastu, kā rīcības plānu daudzveidība ietekmē dažādas bērnu grupas atšķirīgos viņu dzīves posmos. Bez šādu pētījumu rezultātiem politikas izstrādei nav pamatojuma un nav iespējams panākt pozitīvas pārmaiņas. Eiropas mēroga pētījums mainīs ne tikai bērnu un jauniešu politiku, bet arī uzlabos bērnu dzīves kvalitāti ES. ECDP ir starpdisciplinārs projekts, kurā darbojas pētnieki dažādās zinātņu jomās – socioloģijā, politikā, antropoloģijā, psiholoģijā un kultūras studijās.

    Piešķirtais kopējais budžets: 2 miljoni 48 tūkstoši 880 EUR

    Projekta norises laiks: 2018. g. 1. janvāris – 2019. g. 30. jūnijs.

    Informācija par projektu: eurocohort.eu

    Papildu informācija:
    ECDP projekta vadītāja Latvijā Daugavpils Universitātes profesore un vadošā pētniece Anita Stašulāne, e-pasts: anita.stasulane@du.ces.lv
    Daugavpils Universitātes HSZI Kultūras pētījumu centra pētniece Ilze Kačāne, e-pasts: ilze.kacane@du.ces.lv

    Projektu atbalsta Eiropas Savienības pētniecības un inovācijas programma „Apvārsnis 2020”, granta līgums Nr. 777449.

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!