• A- A A+
  • DU vēsturnieku dalība Pirmajā Sanktpēterburgas vēstures forumā

    Aktualizēts 20.11.2019 13:50

    2019. gada 29. oktobrī – 3. novembrī Sanktpēterburgas Valsts Universitāte rīkojusi Pirmo Sanktpēterburgas vēstures forumu. Foruma misija – apvienot pasaules vēsturniekus vienā vietā un piedāvāt iespēju prezentēt savu pētījumu rezultātus un diskutēt par aktuāliem vēstures zinātnes jautājumiem. Daugavpils Universitāti forumā pārstāvēja DU HF Mutvārdu vēstures centra (MVC) vadītāja, Vēstures katedras profesore Irēna Saleniece un MVC krājuma glabātāja un Humanitāro un sociālo zinātņu institūta reģionālo studiju centra “Latgales pētniecības institūts” pētniece Maija Grizāne.

    Irēna Saleniece prezentēja referātu “Izglītība kā neatkarīgās valsts pamats: Latvijas Republika, 1918 – 1940”. Tika aplūkota Latvijas Republikas (LR) izglītības politika, kuras īstenošanas rezultātā tapusi izglītības sistēma, kas darbojās līdz Otrajam pasaules karam. Prezentācijā tika akcentēta skolas izglītības būtiska nozīme nacionālās identitātes veidošanā, ko pārliecinoši rāda mutvārdu vēstures avotu izpēte. Diskusiju izraisīja klātesošo iepazīstināšana ar LR nacionālo minoritāšu izglītības sistēmu, kas bija viena no attīstītākajām tā laika Eiropā un nodrošināja skolu autonomiju katrai no piecām LR vēsturiskajām etniskajām minoritātēm (vāciešiem, ebrejiem, krieviem, poļiem un baltkrieviem), sniedzot vienlīdzīgas audzināšanas un izglītošanas iespējas visu tautību bērniem. Pētījuma rezultātu prezentācija notika Valsts pētījumu programmas “Latvijas mantojums un nākotnes izaicinājumi valsts izaugsmei” projekta Nr. VPP-IZM-2018/1-0018 (“Indivīda, sabiedrības un valsts mijiedarbība kopējā Latvijas vēstures procesā: vērtību konflikti un kopīgu vērtību veidošanās vēsturiskos lūzuma punktos”) ietvaros .

    Maija Grizāne uzstājās ar referātu “Saglabājot ticību: krievu vecticībnieki austrumu Latvijā padomju ateistiskās propagandas periodā”. Referātā  skatīti vecticībnieku sekularizācijas iemesli mūsdienās, kuru saknes meklējamas laikā, kad tika aktīvi izplatīta ateisma ideoloģija un reliģiozitātes nosodīšanas prakse. Pētījums tiek balstīts uz vecticībnieku dzīvesstāstiem, kas glabājas MVC krājumā. Mutvārdu vēstures avotos atrodamas atbildes uz jautājumiem par cilvēku smago izvēli starp ticības saglabāšanu un sociālo drošību. Prezentācija notika ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu (Nr. 2019-3-STP004).

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!