• A- A A+
  • Daugavpils Universitāte īstenoja Latvijas vides aizsardzības fonda finansēto projektu “Apdraudēto abinieku un rāpuļu sugu biotopu apsaimniekošanas pasākumu īstenošana dabas liegumos „Karateri” un „Ilgas”” Nr. 1-08/ 263 /2018

    Aktualizēts 31.10.2019 16:40

     

     

    Projekta īstenošanas laiks: 16.05.2018. – 31.10.2019.

    Projekta īstermiņa mērķis: Īstenot biotopu apsaimniekošanas pasākumus, kas ir nepieciešami reto abinieku un rāpuļu sugu populāciju saglabāšanai, un ir noteikti dabas liegumu „Karateri”un „Ilgas” dabas aizsardzības plānos.

    Projekta ilgtermiņa mērķis: Nodrošināt smilšu krupja (Epidalea calamita), sarkanvēdera ugunskrupja (Bombina bombina) un purva bruņurupuča (Emys orbicularis) populāciju ilgtspējīgu pastāvēšanu dabas liegumos „Karateri” (smilšu krupis) un „Ilgas”(ugunskrupis, bruņurupucis).

    Projekta nozīme: Latvijā ir 6 abinieku un 3 rāpuļu sugas, kas iekļautas Īpaši aizsargājamo sugu sarakstā (MK noteikumi Nr. 396 no 14.11.2000.). No tām, saskaņā ar Dabas aizsardzības pārvaldes (turpmāk – DAP) datu pārvaldības sistēmā „OZOLS” pieejamo informāciju, Latvijā retākās sugas ir smilšu krupis (Epidalea (=Bufo) calamita), sarkanvēdera ugunskrupis (Bombina bombina) un purva bruņurupucis (Emys orbicularis).

    Smilšu krupja aizsardzībai Latvijā ir izveidoti trīs dabas liegumi – Karateri, Garākalna smilšu krupja atradne, Puzes smilšu krupja atradne. Puzes liegums savu nozīmi jau ir zaudējis biotopu aizaugšanas rezultātā (smilšu krupim nepieciešami atklāti biotopi), bet par Garākalna lieguma populācijas pašreizējo stāvokli trūkst datu. Dabas liegumā „Karateri” smilšu krupja populācija kopš lieguma dibināšanas laika ir būtiski samazinājusies biotopa aizaugšanas rezultātā. Lieguma dabas aizsardzības plānā noteikti sekojoši biotopu apsaimniekošanas pasākumi – „krūmu ciršana”, „niedru pļaušana”, „ūdenstilpņu „šķūrēšana”” (visi-bez numerācijas plāna pasākumu pārskata tabulā), krūmu ciršanai un ūdenstilpēm plānā noteikta I (augsta) prioritāte.

    DL „Ilgas” ir viena no nozīmīgākajām ugunskrupja atradnēm Latvijā, kas arī nodrošina Latvijas ugunskrupju ģenētiskus kontaktus ar stiprākām Baltkrievijas populācijām. Lieguma dabas aizsardzības plānā noteikti sekojoši biotopu apsaimniekošanas pasākumi ar I (augstu) prioritāti – „4.ūdenstilpņu apauguma likvidēšana”, „5.dambja izveide gar vienu Apaļā dīķa malu”, „6.abiniekiem piemērotu ūdenstilpņu atjaunošanu” (numerācija atbilst numerācijai plāna pasākumu pārskata tabulā). Šie pasākumi līdz šim nav veikti, lai gan pasākums „dambja izveide” pašlaik vairs nav aktuāls gruntsūdeņu līmeņa izmaiņu bebru iznicināšanas rezultātā. DL „Ilgas” ir sastopams arī purva bruņurupucis, te ir veikta 42 īpatņu izlaišana populācijas pastiprināšanas programmas ietvaros 2014.gadā, projekta LIFE-HerpetoLatvia projekta laikā atjaunotos bruņurupuču dīķos. Šī ir neliela populācija, bet patreiz tā ir labākā Latvijā, jo citur konstatē tikai atsevišķus eksemplārus. Populācijas uzlabošanas programmas turpinājumam nepieciešams realizēt dabas aizsardzības plānā minēto pasākumu „7.Purva bruņurupuča aploka izveide un uzturēšana” (I (augsta) prioritāte), aploks pasargās bruņurupučus un to olas no vietējiem un invazīviem plēsējiem (meža cūka, jenotsuns u.c.), ļaus adaptēt jaunus bruņurupučus pirms izlaist dabā, subpopulācija tajā kalpos par dabisko resursu Ilgas populācijas papildināšanai.

    Abos liegumos apsaimniekošanas pasākumu izstrāde dabas aizsardzības plāniem balstīta uz 2007. gada datiem. Vairāk nekā 10 gadu laikā situācija ir būtiski mainījusies, tādēļ bija nepieciešama dabas aizsardzības plānos minēto apsaimniekošanas pasākumu apjoma un konkrētu veikšanas vietu precizēšana.

    Projekta aktivitāšu kopsavilkums:

    1. Apsaimniekošanas apjomu precizēšana ĪADT Karateri un Ilgas. Aktivitātes ietvaros veikta teritorijas izpēte dabā (abinieku uzskaites, biotopu novērtējumi), sagatavoti ekspertu slēdzieni par nepieciešamajiem  biotopu uzlabošanas apjomiem un sagatavota apsaimniekošanas darba uzdevumu specifikācijas, pa vienai katrai ĪADT, kas iesniegtas Dabas aizsardzības pārvaldei.
    2. DL Karateri veikta abinieku biotopu uzlabošana – i) krūmu apauguma novākšana un seklo ūdenstilpņu izstumšana ievērojot dabiskās ūdensteces virzienu (6 ha), ii) zemes virskārtas izstumšana izveidojot seklas lāmas – smilšu krupja vairošanās ūdenstilpes (6.5 ha) platībā, kas ietvēra lielāko daļu no krūmu apauguma noņemšanas platības, kā arī skāra 10-20 m platu joslu gar šīs platības A perimetru; iii) sastumtā apauguma 20 kaudžu frēzēšana, vēl septiņas iepriekšējo gadu biotopu uzlabošanas darbu rezultātā izveidotās kaudzes nostumtas zemes virskārtas pāršķūrēšanas rezultātā; iv) smilšu laukumu izveidošana (0.16 ha, smilšu slāņa biezums ~0.9 m, 1425 m3).
    3. DL Ilgas abinieku biotopu apsaimniekošanas īstenošana – krūmu apauguma likvidēšana ūdenstilpņu tuvumā (7 ha) un ūdenstilpņu atjaunošana (10 ūdenstilpes).
    4. DL Ilgas bruņurupuču aploka izveide – zonāli iežogota ūdenstilpe ar sauszemes biotopu – olu dēšanas vietām; aploka perimetrs kopā ~500 m.
    1. Veikto apsaimniekošanas pasākumu efektivitātes novērtēšana. Aktivitātes ietvaros tika veiktas abinieku uzskaites un biotopu veģetācijas atjaunošanās dokumentēšana projekta laikā atjaunotajās teritorijās, sagatavotas divas atskaites ar projekta rezultātu novērtējumu (pa vienai katrai ĪADT). Konstatēta smilšu krupja vairošanās uzlabotajos biotopos dabas liegumā „Karateri”; dabas liegumā „Ilgas” konstatēta sarkanvēdera ugunskrupja un lielo tritonu vairošanās uzlabotajos biotopos, tajos jau mīt arī purva bruņurupuči, kas bija īpaši svarīgi 2019.gadā bruņurupuču Ielejas pamatdīķa izžūšanas laikā.

    Nodevumi:

    1. Eksperta atzinumi DL „Karateri”un DL „Ilgas” Atzinums “Ilgas”   Atzinums “Karateri”

    2. Atskaite ar projekta rezultātu novērtējumu „Karateros”

    3. Atskaite ar projekta rezultātu novērtējumu „Ilgās”

     

    Papildu informācija:
    Sanita Dregiša
    Projekta administratīvā vadītāja
    Tālr. 654 22180
    E-pasts: sanita.dregisa@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!