• A- A A+
  • 2019.gada 1.septembris – 2019.gada 30.novembris

    Aktualizēts 29.11.2019 10:32

    Projekts „Pētniecības infrastruktūras attīstīšana viedās specializācijas jomās un institucionālās kapacitātes stiprināšana Daugavpils Universitātē”, vienošanās Nr. 1.1.1.4/17/I/008, tiek īstenots darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa „Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.4. pasākuma „P&A infrastruktūras attīstīšana viedās specializācijas jomās un zinātnisko institūciju institucionālās kapacitātes stiprināšana” ietvaros

    2019.gada 1.septembris – 2019.gada 30.novembris

    2019.gada 7.novembrī Daugavpils Universitātes Studiju un pētniecības centrā “Ilgas” norisinājās pasākums, kurā plašākai publikai tika prezentēta Pētniecības programmas „Matemātika, fizika, nanomateriāli, materiālu inženierzinātnes” un pētniecības programmas „Bioloģija” īstenošanai iegādātā unikālā zinātniskā iekārta – mikro/nano izšķirtspējas rentgenstaru mikroskops. Pasākumā tika aicināti piedalīties citu zinātnisko institūciju pārstāvji un uzņēmēji, lai iepazīstinātu ar iekārtas piedāvātajām iespējām. Rentgenstaru tomogrāfija tiek izmantota, lai pētītu dažādas izcelsmes objektu ārējās un iekšējās uzbūves struktūras, sākot no bioloģiskiem paraugiem un beidzot ar ģeoloģiskiem materiāliem un uzlabotiem sakausējumiem. Iekārta ir izmantojama gan pētnieciskiem, gan rūpnieciskiem nolūkiem. Pielietojot rentgenstaru tomogrāfijas metodes, iespējams konstatēt materiālu ārējos un iekšējos defektus, kā arī izpētīt, vai konstatētais defekts ietekmē produkta veiktspēju. Tāpat ir iespējams veikt dažādu kompozītmateriālu vai pulvera maisījumu kvalitātes, analīzi, tajā skaitā porainības un citu interesējošu specifisku parametru novērtējumu.

    Pašlaik Daugavpils Universitātes speciālisti intensīvi apgūst iekārtas sniegtās iespējas darbā ar dažādiem paraugiem. Izmantojot jauno iekārtu jau ir uzsākta sadarbība ar citām zinātniskajām institūcijām jaunos pētījumu virzienos – sadarbībā ar Latvijas Universitātes cietvielu fizikas institūtu tiek analizēti paraugi ar jauna tipa materiāliem alternatīvās enerģētikas jomā, sadarbība ar Rīgas Stradiņa Universitātes Anatomijas un antropoloģijas institūtu tiek pētīta senlatviešu kaulu struktūra, savukārt, sadarbībā ar Londonas Karalisko dabas muzeju tiek pētīti dzīvo organismu ieslēgumi dzinarā. Rentgenstaru mikroskopa iegāde veicinās zinātniskās attīstības iespējas ne tikai Daugavpils Universitātē, bet arī citās Latvijas zinātniskajās institūcijās.

    Daugavpils Universitātes pētniecības programmas „Bioloģija” īstenošanai, kā arī kopīgas pētniecības programmas „Bioloģija” ar Daugavpils Universitātes aģentūru “Latvijas Hidroekoloģijas institūts” realizēšanai, iepirkuma procedūru rezultātā noslēgto līgumu ietvaros tika piegādātas laboratorijas mēbeles – galdu un plauktu sistēmas, velkmju sistēmas bloku komplekts un mikroviļņu krāsns paraugu sagatavošanai (skat. attēlu). Iegādātā mikroviļņu krāsns paraugu sagatavošanai paredzēta bioloģisku un sedimentu paraugu mineralizēšanai ar skābēm. Krāsns aprīkota ar augstas izšķiršanas spējas, skābes izturīgu, skārienjūtīgu ekrānu procesu kontrolei, programmēšanai un vadībai. Iegādātais aprīkojums un uzlabojumi laboratorijās veicina Daugavpils Universitātes aģentūras “Latvijas Hidroekoloģijas institūts”  iesaistīšanos jaunos izpētes virzienos – paleolimnoloģijā, mikroplastmasas daļiņu sastāva un izplatības noskaidrošanā, piesārņotāju bioakumulācijas un pārneses procesu izpratnē.

    Daugavpils Universitātes pētniecības programmas „Bioloģija” īstenošanai tika noslēgts līgums par GPS uztvērēju, kas ļauj datus ievākt un saglabāt online režīmā, piegādi. Iegādātās iekārtas tiks izmantotas Daugavpils Universitātes Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju institūta Biosistemātikas departamenta īstenotajos lauka pētījumos. Veicot pētījumus lauka apstākļos, ir būtiski fiksēt precīzas atrašanās vietas konstatētajām sugu atradnēm, tās ietekmējošiem faktoriem, paraugu ņemšanas vietām u.c. parametriem, kas ir nozīmīgi pētījumu īstenošanā un datu interpretācijā. Iekārtas ļauj eksportēt ievāktos datus ģeodatubāzes formātā un izmantot tālākai datu analīzei un apstrādei. GPS iekārtas darbojas uz Androida operatājsistēmas, ļaujot izmantot Daugavpils Universitātes rīcībā esošo ArcGIS Collector aplikāciju, kas sinhronizē lauka apstākļos iegūtos datus un ļauj  ielādēt informāciju no Daugavpils Universitātes ArcGIS servera datubāzes un sagatavotajām karšu pamatnēm. Pateicoties tam, DU pētnieki un studenti, izmantojot GPS iekārtā iestrādāto mobilo datu pieejamību, varēs GPS iekārtā ielādēt darbam nepieciešamās kartes un sinhronizēt ievāktos datus no jebkuras vietas, kur ir nodrošināts mobilo sakaru pārklājums.

     

    Papildinformācija:
    Projekta administratīvā vadītāja Kristīna Romanceviča
    kristina.romancevica@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!