• A- A A+
  • Izstāde “Īru diasporas sievietes – celmlauzes” Daugavpils Universitātē

    Aktualizēts 04.12.2019 16:33

    No 9. līdz 18.decembrim Daugavpils Universitātē (Parādes ielā 1) būs skatāma izstāde “Īru diasporas sievietes – celmlauzes” (Blazing a Trail. Lives and Legacies of Irish Diaspora Women), ko organizē Īrijas vēstniecība Latvijā. Izstāde piedāvā ieskatīties ievērojamu īru diasporas sieviešu dzīvē un atstātajā mantojumā politikas, sieviešu balsstiesību, mākslas, zinātnes, humānās palīdzības un sporta jomā.

    “19. un 20.gadsimtā emigrācija īru sievietēm ļāva iegūt izglītību un karjeras iespējas, kas nebija pieejamas Īrijā. Pretojoties sabiedrības stereotipiem un vispārpieņemtajām normām, viņas kļuva par celmlauzēm visdažādākajās jomās visā pasaulē, ļaujot citām sievietēm sekot viņu piemēram un iekarot savu vietu sabiedrībā, kurā dominēja vīrieši. Runājot par šīm drosmīgajām, talantīgajām sievietēm, mēs godinām viņu stāstus, mantojumu un īru emigrāciju visā pasaulē, kā arī vēlamies uzsvērt tos ieguvumus un izaugsmi, ko iegūst sabiedrība, kurā līdzvērtīgi vīriešiem darbojas sievietes,uzsver Īrijas vēstnieks Latvijā Džims Henesijs (Jim Hennessy).

    Izstāde, kas balstās vēstures doktores Angelas Bairnes (Angela Byrne) veiktajā pētījumā,  ir Īrijas Ārlietu un tirdzniecības ministrijas, “EPIC” Īrijas emigrācijas muzeja un kustības “Herstory” kopīgs projekts. Mākslas darbus radījis Šabolcs Kariko (Szabolcs Kariko, www.skariko.com). Šī gada laikā izstāde apceļojusi lielu daļu Eiropas valstu.

    EPIC Īrijas emigrācijas muzejs
    “EPIC” Īrijas emigrācijas muzejs Dublinas Doklendas kvartālā ir interaktīvs muzejs, kurā vieglā un aizraujošā veidā tiek stāstīts par īru emigrāciju un diasporas dzīvi un sasniegumiem pasaulē. Šogad muzejs ieguvis prestižo World Travel Awards (www.worldtravelawards.com)  apbalvojumu kā vadošā tūristu atrakcija Eiropā. Muzeja mājas lapa www.epicchq.com.  

    Herstory
    2016. gadā dibinātā Īrijas Herstory kustība stāsta par vēsturisku, mitoloģisku un mūsdienu sieviešu autentiskos stāstus. Kustības pētījumā secināts, ka sieviešu stāstu amnēzija nav tikai Īrijas problēma – tas ir globāls fenomens. Katru gadu janvāra pirmajā nedēļas nogalē Īrija aicina pasauli pievienoties tai starptautiskajā Herstory gaismas festivālā, kas ir jaunas globālas svinības, kas godina sievietes un vienlīdzību. Kustības mājas lapa: www.herstory.ie.

    Papildu informācijai:

    Anita Bautre
    Īrijas vēstniecība
    anita.bautre@dfa.ie
    67039372

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!