• A- A A+
  • Mutvārdu vēstures centrā norisinājās seminārs

    Aktualizēts 17.12.2019 15:57

    2019. gada 10. decembrī Mutvārdu vēstures centrā (MVC) notika seminārs par mūsdienu lauka pētījuma metodoloģiju etnogrāfijas un antropoloģijas skatījumā “Ievads etnogrāfijā un lauka pētījuma praksē” (Introduction to ethnography and field research). Seminārā piedalījās Oksfordas Universitātes reģionālistikas virziena (Area studies) PhD studente Marija Norkunaite , MVC dalībnieki un ABSP “Vēsture” studējošie. M. Norkunaite sniedza ieskatu etnogrāfijas pamatnostādnēs, dalījās pieredzē sociālā antropologa darba organizācijā un deva praktiskos padomus pētījuma veikšanā. Tika atzīmēts, ka Oksfordas antropologi īpašu uzmanību pievērš pētnieku psiholoģiskajai sagatavošanai, kā arī saskata nepieciešamību rūpēties ne tikai par respondentiem, bet arī par pašu intervētāju labsajūtu pētījuma gaitā. MVC dalībnieki iesaistījās lauka pētījuma detaļu apspriešanā, salīdzinot sniegto informāciju ar pašmāju pieredzi intervēšanā mutvārdu vēstures jomā. Studentiem, kuri vēl tikai gatavojas savai pirmajai intervijai, tā bija vērtīga iespēja pilnveidot zināšanas un smelties iedvesmu turpmākajiem pētījumiem.

    Marijas Norkunaites izpētes objekts ir priekšstati par valsti bijušajās PSRS industriālajās pilsētās. Viņa jau ir veikusi lauka pētījumu Visaginā (Lietuva) un Sillamē (Igaunija) un šobrīd pabeidz pētījumu Daugavpils iedzīvotāju vidū. Semināra nobeigumā Marija dalījās iespaidos par Daugavpili, notika arī viedokļu apmaiņa par dažādu paaudžu daugavpiliešu atšķirībām attieksmē pret valsti, pilsētu un vidi apkārt, kā arī pret pētniekiem, kuri viņus intervē.

    Seminārs notika ar Daugavpils Universitātes un VPP projekta Indivīda, sabiedrības un valsts mijiedarbība kopējā Latvijas vēstures procesā: vērtību konflikti un kopīgu vērtību veidošanās vēsturiskos lūzuma punktos” Nr. VPP-IZM-2018/1-0018 atbalstu.

    Rakstu sagatavoja MVC vadītāja, prof. I. Saleniece, MVC krājuma glabātāja M. Grizāne

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!