• A- A A+
  • DU HSZI Zinātnieki iesaistās valsts pētījumu programmas “reCOVery-LV” projekta īstenošanā

    Aktualizēts 12.11.2020 19:51

     

    Latvijas Zinātnes padome (turpmāk – Padome) finansē valsts pētījumu programmas LU projektu “Ekonomiskais, politiskais un juridiskais ietvars Latvijas tautsaimniecības potenciāla saglabāšanai un konkurētspējas pieauguma veicināšanai pēc pandēmijas izraisītas krīzes (reCOVery-LV)”. Projekta vadītāja ir akad.,  LU prof.,  Dr.habil.oec. Inna Šteinbuka.

    Projekta mērķis ir sniegt visaptverošu un daudznozaru Covid-19 pandēmijas ietekmes novērtējumu uz Latvijas ekonomiku un sagatavot zinātniski pamatotus un inovatīvus starpdisciplināra rakstura rīcībpolitikas ieteikumus sekmīgākai pandēmijas radīto izaicinājumu pārvarēšanai attiecībā uz ilgtspējīgu un iekļaujošu Latvijas ekonomikas attīstību. Padziļināti tiks analizētaproduktivitāte kā izaugsmes veicināšanas faktors, kritiskākas eksporta nozares, pārtikas piegāžu ķēžu pārstrukturēšana, komercbanku sistēmas efektivitāte un infrastruktūras modernizācija. Analīze un scenāriju izstrāde tiks veikta, ņemot vērā mikroekonomikas (uzņēmumu līmenis), makroekonomisko (valsts līmenis), reģionālos, socioloģiskos un tiesiskos aspektus. Tiks izsekoti procesi, kuriem ir potenciāls izraisīt strukturālas un institucionālas pārmaiņas Latvijas tautsaimniecībā. Tiks novērtēti arī starptautiskās politiskās norises, kas potenciāli ietekmēs starptautisko tirdzniecību, investīcijas un darbaspēka plūsmu.

    Projekta izstrāde tiek iesaistītas starpdisciplinārā pētnieku komanda no LU, LZA, LLU, RSU, RTU.

    LLU pētnieki strādā apakšprojektā “Tautsaimniecības kā ekonomiskas sistēmas produktivitātes un konkurētspējas kāpināšanas iespējas  Covid- 19 pandēmijas ietekmes apstākļos”, kuru vada akad., vad. pētniece Dr.habil.oec. Baiba Rivža.

    Mērķis ir izpētīt valstī notiekošās strukturālās pārmaiņas nozīmīgākajos tautsaimniecības segmentos teritoriālā un saturiskā aspektā un izteikt priekšlikumus  valsts, pašvaldību un pašu iedzīvotāju veicamajiem darbības virzieniem pašreizējos apstākļos.

    Viens no uzdevumiem mērķa sasniegšanai ir noteikt Latgales  reģionā notikušās izmaiņas un priekšlikumi uzņēmējdarbības produktivitātes un konkurētspējas kāpināšanai, kura īstenošanā strādā DU HSZI IIC docente I.Ostrovska.

    Projekta noslēgumā tiks:

    • publicēts kritisks esošās politikas novērtējums pandēmijas radīto zaudējumu mazināšanai;
    • izstrādāti Latvijas ekonomiskās attīstības nākotnes scenāriji, ņemot vērā sociālo, fiskālo un reģionālo faktoru dinamiku, kā arī starptautiskās politikas tendences;
    • iesniegti valdībai zinātniski pamatoti un piemērojami politikas ieteikumi.

     

    DU HSZI IIC docente I.Ostrovska

    inta.ostrovska@du.ces.lv

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!