• A- A A+
  • Notika „Humanitārās akadēmijas jauniešiem” 2020./2021. st. g. ceturtā tikšanās reize

    Aktualizēts 29.01.2021 18:04

    2021. gada 9. janvārī video konferenču platformā ZOOM notika DU HF jauniešu interešu izglītības skolas „Humanitārā akadēmija jauniešiem” (HAJ)  2020./2021. studiju gada ceturtā tikšanās reize.

    Pirmo HAJ nodarbību – „Neoficiālie personvārdi jauniešu ikdienas saziņā”  vadīja DU HF literārā redaktore, zinātniskā grāda pretendente ESF projektā Nr. 8.2.2.0/18/A/022 „Daugavpils Universitātes stratēģiskās specializācijas jomu akadēmiskā personāla profesionālās kompetences stiprināšana”, Mg. philol. Jana Butāne-Zarjuta. HAJ dalībnieki uzzināja par valodniecības nozari  onomastiku un tās apakšnozarēm, nodarbībā detalizētāk pievēršoties neoficiālajiem personvārdiem – iesaukām, to došanas motivācijām (individuālo personvārdu motivētas iesaukas, uzvedības, rakstura un izskata motivētas iesaukas, alūzijas, atgadījuma motivētas iesaukas un neskaidras, nezināmas motivācijas iesaukas). Jaunieši dalījās savā pieredzē un kopā ar lektori diskutēja par jauniešu iesaukām mūsdienās.

    Otro HAJ nodarbību – „Vinter i Sverige / Ziema zviedru gaumē”– vadīja DU HF Svešvalodu katedras viesdocente Dr. philol. Jeļena Tretjakova un viesasistente Mg. prof. tulk. Zane Vaļule. Nodarbības vadītājas sniedza ieskatu par Zviedrijas pilsētu Kirunu, kas atrodas vistālāk uz ziemeļiem. Jaunieši uzzināja par pilsētas rašanās vēsturi un pašreizējo pilsētas pārcelšanu. Z. Vaļule pastāstīja par Lūcijas dienu, Zviedrijas pilsētas Jēvles ikgadējo rotājumu Jēvles salmu āzi, Ziemassvētku tradīcijām Zviedrijā, populārām personām (A. Strindbergs, G. Tūnberga, H. Mankels, popmūzikas grupa ABBA u.c.), brīvā laika pavadīšanas iespējām  skandināvu gaumē. J. Tretjakova pievērsās zviedru valodai, tās alfabēta īpatnībām, jaunieši apguva saziņas frāzes un vārdus zviedru valodā un trenējās  izrunu dialogos.

    Nākamā HAJ nodarbība notiks 2021. gada 13. februārī! Uz drīzu tikšanos!

    Interešu izglītības skola „Humanitārā akadēmija jauniešiem” Daugavpils Universitātes Humanitārajā fakultātē darbojas jau vienpadsmito gadu. Tā izveidota 2010. gadā, un jauniešu izglītošana tika aizsākta no 2011. gada februāra. „Humanitārā akadēmija jauniešiem” ir interešu izglītības instruments, kas nodrošina aizraujošu lekciju un praktisko nodarbību ciklu Latvijas vidusskolu 10.–12. klašu skolēniem, arodskolu audzēkņiem un citiem jauniešiem, kuri padziļināti interesējas par humanitārajām zinātnēm.

    Kopumā pirmo 10 gadu darbības laikā HAJ ir apmeklējuši 1013  jaunieši, sertifikātus par vismaz 50% apmeklēto nodarbību saņēmuši 540 jaunieši.

    HAJ vadītāja – prof. Maija Burima.

    HAJ aizbildnis – kinorežisors, scenārists, aktieris, Triju zvaigžņu ordeņa komandieris, LZA Goda loceklis, sabiedriskais darbinieks Jānis Streičs.

    Par katru HAJ apmācību gadu un vairāk nekā 50 procentiem apmeklētu nodarbību jaunieši saņem sertifikātu. Tas sniedz priekšrocību – 10 papildu punktus, stājoties DU Humanitārās fakultātes studiju programmās.

     „Humanitārajā akadēmijā jauniešiem” lekcijas lasa un praktiskās nodarbības vada kompetenti un erudīti Latvijas kultūras un mākslas darbinieki, ārzemju vieslektori un Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes docētāji.

    FOTOGALERIJA

    Papildu informācija:
    HAJ koordinatore: DU HF Latviešu literatūras un kultūras katedras lietvedības sekretāre Diāna Skuķe, 22142679
    e-pasts: humanitara.akademija@inbox.lv
    „Humanitārās akadēmijas jauniešiem” lapa Facebook 

    Biežāk apmeklētās saites

    Raksti mums

    Nosūti savu jautājumu, ieteikumu, vai arī vienkārši sazinies ar mums un mēs centīsimies atbildēt cik ātri vien varam!

    Rakstīt ziņu

    Pasākumu kalendārs

    < September >
    26 27 28 29 30 31 1
    2 3 4 5 6 7 8
    9 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 1 2 3 4 5 6

    DU BUKLETI

    Pieraksties jaunumiem e-pastā

    Nepalaid garām jaunākās ziņas no Daugavpils Universitātes!