Aizvadīta tūre “Gardais siera ceļš”
Aktualizēts 26.04.2017 16:02
ES COSME programmas projekta “TastyCheeseTOUR” ietvaros, projekta dalībnieki un partneri devās vienas dienas ekskursijā, izbaudot projekta laikā izstrādātā “Gardā siera ceļa” maršrutu. Tūres dalībniekiem tika paredzētas vairākas apstāšanās vietas. Ceļā no Daugavpils uz Izvaltu tika aplūkoti krāšņie Latgales dabas skati, ko piedāvā Daugavas loki. Kāds pirmo reizi baudīja aitas sieru, ko rūpīgi un ar īpašu gandarījumu gatavo Z/S “Upmalas” saimnieces. Zemnieku saimniecības “Juri” īpašnieki ne tikai priecēja ekskursantu garšas kārpiņas ar dažādu veidu sieriem, bet arī ļāva pašiem dalībniekiem iejusties siera sējēju lomā, piedaloties siera siešanas meistarklasē. Sieru daudzveidība, ko pagatavo šī saimniecība, ir ievērojama, ņemot vērā pagatavošanas un realizācijas īpatnības Latgalē. Viena no interesantākā siera “Martinella” pagatavošanas receptes ideja nākusi no visiem labi pazīstamā Latvijas šefpavāra Mārtiņa Rītiņa. Tas esot pirmais mocarellas siers, kas radīts Latvijā. Savukārt Latgales pērle – Lūznavas muiža visus apbūra ar senlaicīgu atmosfēru mūsdienīgā veidolā. Dalībnieki iepazinās ne tikai ar muižas, bet arī Lūznavas vēsturi, izgāja senās takas pa muižas parku un piedzīvoja siera un zupas pagatavošanu brīvā dabā. Viesmīlību un sirsnību dalībniekiem sniedza Latgales kulinārā mantojuma kopēji – viesu māja ”Mežinieku mājas”. Viņi cienāja ar dažādiem pašmāju sarūpētiem ēdieniem – sieru, kļockām, bulbišnīkiem u.c. Sarunājoties ar saimniecēm varēja atklāt siera siešanas noslēpumus un iepazīt viņu ģimenes senās tradīcijas un īpašās receptes. Mājas saimnieces piedāvāja arī savas maizes un pašmāju gaļas degustāciju.
“Gardā siera ceļš” ir unikāls maršruts, kas vistiešākajā veidā atklāj un vēlreiz liek pārliecināties par latgaliešu sirsnību, atvērtību un to, ka, izejot no latgaliešu mājām – tukšu vēderu nepaliksi!
Pilns maršruts pieejams šeit.
Informāciju sagatavoja:
Zaiga Lāce
DU Sabiedrisko attiecību menedžere
E-pasts: zaiga.lace@du.ces.lv