Eiropas Globālās izglītības nedēļas pasākums Daugavpils Universitātē
Aktualizēts 06.11.2014 16:17
Seminārs – diskusija: veselīga un droša pārtika
Atbalstot Eiropas Globālās izglītības nedēļas pasākumus, DU Ilgtspējīgas Izglītības Institūta pētnieki un DU mācībspēki aicina studentus iesaistīties diskusijā par veselīgu un drošu pārtiku.
Īss ieskats vēsturē: Ziemeļu – Dienvidu centrs Eiropas Padomē 1999. gadā bija uzsācis pirmo globālās izglītības nedēļu, īpašu uzmanību pievēršot pasākumiem, kā pārvarēt nabadzību un sociālo atstumtību. Šogad 2014. gadā interaktīvās diskusijās tika izvēlēta tēma „Pārtikas drošība”.
Globālās nedēļas ietvaros (17. – 21.11.2014) dažādas institūcijas (valstiskas/nevalstiskas) iesaistās un organizē izglītības pasākumus, aicinot domāt par pārtikas jautājumiem globālā kontekstā.
Problēmas konteksts:
Tiesības uz pārtiku ir viena no cilvēktiesībām. Tāpēc uz pārtiku nevar skatīties tikai kā uz preci, par pārtikas drošību ir jādomā plašākā mērogā, ņemot vērā tās būtisko nozīmi cilvēku dzīvē un attīstībā. Planētas nabadzīgākie 2 miljardi iedzīvotāju 50 – 70% ienākumu tērē pārtikai. Pasaules iedzīvotāju skaits strauji pieaug. Uzskata, ka līdz 2050. gadam uz planētas dzīvos jau 9 miljardi iedzīvotāju. Tāpēc ir jādomā ne tikai, kā pabarot arvien vairāk cilvēku, bet arī, kā to darīt ilgtspējīgi, videi draudzīgi un ņemot vērā klimata pārmaiņas. Intensīva pārtikas ražošana var būtiski kaitēt videi, tā veicina siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas, upju un ezeru ūdens izsīkšanu, bioloģiskās daudzveidības mazināšanos, lauksaimniecībā izmantojamo zemju noplicināšanu, zivsaimniecības izsīkšanu. Šīs pārtikas drošības trūkuma izraisītās sekas veicina arī politisko nestabilitāti pasaulē un neļauj sasniegt citu politiku, tajā skaitā tūkstošgades attīstības mērķus.Pārtikas drošība nozīmē, ka visiem cilvēkiem vienmēr ir fiziska un finansiāla pieeja pietiekamai, drošai un uzturvielām bagātai pārtikai, lai nodrošinātu aktīvu un veselīgu dzīvi (Pārtikas un lauksaimniecības organizācija). Pieeju pārtikai var ietekmēt klimata pārmaiņas, dabas untumi, nemieri un konflikti, iedzīvotāju skaita pieaugums, tirdzniecības politikas izmaiņas, problēmas ar ūdens apgādi un zemes īpašumtiesībām, sociālais statuss un citi faktori. Būtiski, ka pārtikai jābūt tādā cenā, lai to varētu atļauties iegādāties arī nabadzīgākie iedzīvotāji, un ka tā ir droša veselībai un uzturvielām bagāta. Tie cilvēki, kuri nesaņem šādu pārtiku, cieš no veselības problēmām, bērni nevar attīstīties fiziski un intelektuāli. Tas nozīmīgi ietekmē gan katra indivīda, gan konkrētā reģiona iespēju pilnvērtīgi attīstīties.
2014. gada 11. novembrī plkst. 11.30 Parādes ielā 1, 419. auditorijā ir plānots seminārs – diskusija. Kopā izvērtēsim savas izvēles un iespējas veselīgas/ drošas pārtikas iegādē.
Interaktīvās globālās izglītības diskusijas, spēļu pēcpusdienas notiks arī citās Latvijas izglītības iestādēs. Īpaši pateicamies biedrībai “Latvijas Platforma attīstības sadarbībai” (LAPAS), kas nodrošina Latvijas nevalstiskajām organizācijām (NVO) labvēlīgu vidi un iespējas attīstības sadarbībai nacionālajā un starptautiskajā līmenī.
Vairāk informācijas www.lapas.lv
Papildu informācija par pasākumu:
Dzintra Iliško
Ilgtspējīgas izglītības institūts
tel. 29378690
Mārīte Kravale- Pauliņa
DU Karjeras un iniciatīvu atbalsta centrs
tel. 29739686